Illusie-museum

Borstkanker ontdekt bij Britse toerist door warmtecamera in museum

24 oktober 2019 04:41 Aangepast: 24 oktober 2019 07:11
Een radioloog bekijkt röntgenfoto's tijdens borstkankeronderzoek. (archieffoto) Beeld © ANP

De 41-jarige Bal Gill kwam er op zeer bijzondere wijze achter dat ze borstkanker had. Tijdens een bezoek aan een museum in Edinburgh stond ze met haar kinderen voor een warmtecamera, toen ze opeens zag dat een plek op haar linkerborst een hele andere kleur had. Ze kwam gelukkig snel in actie.

De Britse Gill was met haar familie in mei op vakantie in Edinburgh. Na een bezoekje aan een kasteel besloten ze nog even naar het Camera Obscura illusie-museum te gaan. Dat dat bezoek haar leven even volledig op zijn kop zou zetten, hadden ze echter niet verwacht. Dat meldt de BBC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook mannen kunnen borstkanker krijgen: 'Ze zien het vaak te laat'

Illusie-museum met infraroodcamera

In het museum liepen ze een ruimte binnen waar een infraroodcamera was geïnstalleerd. "Net als alle andere families, stonden we daar met onze armen te zwaaien. Toen viel het me op dat er een plek op mijn linkerborst was die een andere kleur had. Niemand anders had dat, dus maakte ik er een foto van."

Hoewel ze er eerst verder geen aandacht aan besteedde, viel de foto haar een paar dagen later opnieuw op. Ze zocht op internet en kwam erachter dat oncologen ook warmtecamera's gebruiken om kankercellen op te sporen.

Warmtecamera's en kankercellen

Kankercellen zijn erg actief en groeien snel. Daardoor stroomt er meer bloed naartoe en is er sprake van een hoger metabolisme in het deel van het lichaam waar tumoren zitten. Omdat dat de lichaamstemperatuur verhoogt, zijn tumoren soms waar te nemen met warmtecamera's.

Vroeg stadium van borstkanker

Daarom besloot Gill een huisarts te bezoeken. Na een scan werd inderdaad een vroeg stadium van borstkanker geconstateerd. Inmiddels heeft Gill twee operaties achter de rug en in november zal ze opnieuw geopereerd worden. Omdat ze er zo vroeg bij was, zijn haar overlevingskansen goed. Ook chemotherapie is waarschijnlijk niet nodig.

'Zeer ontroerd'

Gill besloot het museum te benaderen. "Ik wil jullie graag bedanken. Zonder deze camera had ik nooit zo snel ontdekt dat ik borstkanker had. Ik weet dat de infraroodcamera er niet met dat doel hangt, maar toch heeft mijn museumbezoek mijn leven veranderd."

De manager van het museum, Andrew Johnson, reageert bij de BBC. "Het hele team was ontroerd na het bericht van Gill. Het is fantastisch dat ze de kleurverandering zag en meteen actie ondernam."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw (37) geneest van borstkanker en zwemt vier keer het Kanaal over

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore