Hoogste gerechtshof beslist

Frans echtpaar strijdt twee jaar voor leesteken in naam zoontje

18 oktober 2019 05:56 Aangepast: 18 oktober 2019 08:58
Archiefbeeld. Beeld © iStock

Een echtpaar in Frankrijk wilde hun zoontje graag Fañch (en niet: Fanch) noemen, maar daar waren de Franse autoriteiten het vanwege dat opvallende leesteken niet mee eens. Twee jaar en vele rechtszaken later, krijgen ze toch gelijk: hun zoontje heet nu Fañch.

Het zoontje van het stel werd in mei 2017 geboren. Bij het geboorteloket stuitten ze echter op een probleem. Hoewel de ñ – mét het leesteken tilde – in het Spaans, Portugees en Bretons gewoon bestaat, is het geen officieel teken in de Franse taal. Daarom weigerde de ambtenaar van dienst de naam Fañch goed te keuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fransen blunderen met volkslied van Albanië

Daar waren de ouders het niet mee eens en ze stapten naar de rechter. Wat volgde was een twee jaar durende strijd over de naam van hun zoontje. Dat meldt The Guardian.

'Eenheid van het land in gevaar'

Hoewel de eerste ambtenaar de naam weigerde, vond een hogergeplaatste ambtenaar dat het jongetje best Fañch mocht heten. Hij kreeg daarom toch een ID-kaart en paspoort, mét leesteken. Omdat de gemeente het daar niet mee eens was, volgde in september 2017 een eerste rechtszaak.

Tijdens die zitting werd besloten: Fañch is ongeoorloofd, omdat het leesteken 'niet herkend is in de Franse taal'. Het zou de 'eenheid van het land in gevaar brengen' als het jongetje zo genoemd zou worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk wil 'oudste mens ooit' haar titel niet ontnemen

Hoogste gerechtshof

De ouders gingen daarom in hoger beroep. Vorig jaar november werd in hoger beroep besloten dat het leesteken 'geen enkele bedreiging voor het administratieve systeem' vormt: het jongetje heette daarom weer Fañch.

Daar was de procureur-generaal van Rennes het niet mee eens. Hij stapte naar het hoogste gerechtshof in Frankrijk en vroeg of dat zich over de zaak kon buigen. Gisteren besloot het hof dat het jongetje Fañch mag heten. Dat betekent dat ook andere kinderen in de toekomst een naam met het leesteken kunnen krijgen.

Jean-Christophe Bernard, de vader van Fañch, is opgelucht. "Eindelijk kunnen we verder."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bizarre roofovervallen met vergiftigde sigaretten in Frankrijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore