Ga naar de inhoud
Honderdduizenden dollars

Gekrabbel op muur in New Yorkse bar blijkt goud waard

De Japanse artiest Yoshitomo Nara. Beeld © AFP

De Japanse artiest Yoshitomo Nara tekende tien jaar geleden een paar figuurtjes op de muur van een bar in New York. Die zijn nu waarschijnlijk honderdduizenden dollars waard. "Maar we peinzen er niet over ze te verkopen."

Nara krabbelde meerdere figuurtjes op de muur van bar Niagara. Zo tekende hij bij de ingang een poppetje dat "Hey! Ho! Let's Go!" zingt en op de toiletdeuren krabbelde hij een mannetje en een vrouwtje.

Middeleeuws
Lees ook:
Middeleeuws schilderij in keuken van bejaarde Française is miljoenen waard

Die tekeningen zijn nu waarschijnlijk goud waard, als we een veilingmeester in Hongkong mogen geloven. Die komt tot die conclusie na de verkoop van een schilderij van Nara, dat afgelopen weekend voor 24,9 miljoen dollar onder de hamer ging. Dat schrijft CNN.

Tekeningen geïnspireerd op muziek

Tim Blum, de manager van Nara, was er in 2009 bij toen hij op de muur begon te tekenen. "Hij pakte een pen en begon gewoon. Het verliep allemaal nogal rommelig en niemand had gedacht dat we ons dit moment tien jaar later nog zouden kunnen herinneren", vertelt hij.

De figuurtjes zijn volgens Blum 'typisch voor de stijl van Nara'. "Ze zijn geïnspireerd op de muziek die destijds in de bar werd gespeeld."

Niet in professionele portfolio

Hoewel de tekeningen niet voorkomen in het professionele portfolio van de Japanse artiest, valt in één oogopslag te zien dat het werk van zijn hand is. David Schrader, veilingmeester van het in Hongkong gevestigde Sotheby's, denkt dat het daarom zoveel waard is.

'Blijven onderdeel van bar'

De bar peinst er echter niet over om de tekeningen te verkopen. Ze zijn goed bewaard gebleven door een laagje plastic dat eroverheen is gezet. Een barman van Niagara zegt tegen CNN dat 'de tekeningen al jaren onderdeel van de bar zijn en dat ook zullen blijven'.

Ook de tekenaar wil geen vergoeding voor het werk. Volgens Blum heeft Nara 'geen interesse in wat voor vorm van vergoeding ook', maar zijn de tekeningen zeker geld waard.

Kas
Lees ook:
Kas kocht 3 schilderijen voor 4.400 euro, blijken 65.000 euro waard