Landsgrens Zuid-Chinese zee

Animatiefilm verbannen in Vietnam vanwege Chinese landkaart

15 oktober 2019 03:10 Aangepast: 15 oktober 2019 06:38
Vietnam heeft de film Abominable verbannen uit de bioscopen. Beeld © AFP

De DreamWorks animatiefilm Abominable is verbannen uit de Vietnamese bioscopen. De reden: een landkaart waarop de Zuid-Chinese Zee als Chinees gebied wordt bestempeld. Dat ligt in Azië nogal gevoelig.

De kinderfilm gaat over een Chinees meisje dat een yeti op haar dak vindt. De film draaide amper twee weken in Vietnamese bioscopen, maar is nu al verbannen. Dat melden Vietnamese staatsmedia.

In opspraak door grenslijn

De film kwam in opspraak nadat kijkers massaal een landkaart die in de film voorkomt, deelden op sociale media. Op dat kaartje staat een grenslijn getekend in de Zuid-Chinese zee.

Met die grenslijn zijn ze het in Vietnam echter niet eens. Er bestaat al jaren grote onenigheid in Azië over wie zich welk deel van de Zuid-Chinese Zee toe mag eigenen. Afgelopen zomer laaide die discussie weer op, toen een Chinees onderzoeksschip in Vietnamese wateren voer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen homoseksualiteit in Chinese Bohemian Rhapsody

Gevoelig in Azië

Niet alleen Vietnam, maar ook de Filippijnen, Taiwan, Maleisië en Brunei eigenen zich een deel van de zee toe.

De film is geproduceerd door de in Shanghai gevestigde studio's Pearl Studio en Dreamworks. Nadat het Vietnamese ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme hoogte kreeg van de landkaart, besloot het de animatie per direct uit de bioscopen te verbannen.

Trailer van de animatiefilm Abominable

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore