Beruchte bankovervaller

Duitse bankrover neemt 20 uur het woord in rechtszaal

10 oktober 2019 11:17 Aangepast: 10 oktober 2019 11:40
Michael Jauernik in de rechtbank. Beeld © RTL.de

Tot ergernis van eigenlijk iedereen heeft een bankrover in Duitsland de rechtszaak tegen hem afgesloten met een monoloog van 20 uur. De rechter noemde hem een narcist en had er achteraf spijt van dat hij hem zó lang het woord had gegeven.

De 71-jarige Michael Jauernik heeft heel wat op zijn kerfstok en is mede door zijn opvallende houding een bekende crimineel in Duitsland. 

Jauernik, geboren in Opper-Beieren, pleegde op 23-jarige leeftijd al zijn eerste bankoverval. In de cel schreef hij een groot aantal brieven aan Duitse media. In die brieven klaagde hij over politici en schreef hij dat een normale baan te weinig geld opleverde. Ook vergeleek hij de opvoeding van een man met die van een hond.

De crimineel, in Duitsland ook wel Richard 'Gier' (hebzucht) genoemd omdat die qua uiterlijk wat wegheeft van de Hollywood-acteur Richard Gere, werkte na zijn vrijlating een tijdje als verkoper van motorolie, maar kwam al snel tot de conclusie dat dit te veel werk was voor veel te weinig geld. Hij besloot zijn criminele carrière nieuw leven in te blazen.

Donnerstagsräuber

In de jaren 80 pleegde hij opnieuw een reeks overvallen, onder andere in Hamburg. Dat deed hij dan bij voorkeur vlak voor sluitingstijd op een donderdag, omdat de financiële instellingen dan open waren tot 18.00 uur. Het leverde hem de titel Donnerstagsräuber op: donderdagroverJauernik loste bij zijn overvallen altijd tenminste één schot met zijn vuurwapen, maar verwondde niemand. 

Later verplaatste hij zijn activiteiten naar Zuid-Duitsland. Na een overval in 1988 in UIlm wist bankpersoneel hem in de kraag te vatten in een nabijgelegen warenhuis. Jauernik werd veroordeeld voor zeven bankovervallen: vijf in Hamburg, één in Hannover en één in Ulm. Hij kreeg een gevangenisstraf van bijna tien jaar.

Michael Jauernik vastgelegd door een beveiligingscamera. Michael Jauernik vastgelegd door een beveiligingscamera.

Na zijn vrijlating sloeg hij vanaf 2011 opnieuw toe, onder andere in Hamburg. In 2017 viel er bij een overval wel een gewonde: een bankmedewerker werd in de maag geschoten.

12 jaar en zes maanden

Voor deze gewelddadige actie en twee andere berovingen, waarbij hij naar schatting 25.000 euro buit zou hebben gemaakt, moest hij zich dit jaar verantwoorden voor de rechter - waarschijnlijk voor de laatste keer.

Jauernik maakte uitgebreid gebruik van het recht op het laatste woord. Hij vertelde in een 20 uur lange monoloog dat hij echt wel geprobeerd had een normale baan te vinden. Zo werkte hij als nachtportier, maar stopte hij daar al vrij snel weer mee. Het bedrag dat hij op zijn bankrekening gestort kreeg, vond hij 'zielig'. Dit bracht hem weer op het criminele pad.

Tijdens het proces deed Jauernik zich voor als een hoog intelligente heer. Hij droeg een pak met een donkere zonnebril. "Ik ben intelligenter en slimmer dan elke politiemedewerker, zoveel is zeker", beweerde hij.

Op deze beelden, gemaakt door een beveiligingscamera, is Michael Jauernik te zien terwijl hij een overval pleegt. Op deze beelden, gemaakt door een beveiligingscamera, is Michael Jauernik te zien terwijl hij een overval pleegt.

De rechter zei dat hij weinig medeleven heeft getoond aan bankmedewerkers en noemde hem een narcist. Jauernik werd veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar en zes maanden.

De vraag is of Jauernik gezien zijn leeftijd ooit nog vrijkomt. Als hij toch ooit nog vrijgelaten wordt, verwacht de rechter niet dat hij op het rechte pad blijft. "We zijn ervan overtuigd dat u het over 12 jaar nog steeds gerechtvaardigd vindt om banken te beroven en mensen te bedreigen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Braziliaanse bankrovers graven tunnel van 600 meter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore