Ethiopische kroon

Kunstschat ligt 21 jaar in Rotterdams appartement verborgen

02 oktober 2019 13:28 Aangepast: 02 oktober 2019 19:39
De 18de-eeuwse Ethiopische kroon tussen de vinder, Sirak Asfaw (links), en kunstdetective Arthur Brand Beeld © ANP

In een appartement in Rotterdam blijkt 21 jaar lang een antieke en erg waardevolle Ethiopische kroon te zijn bewaard.

Het gaat om een van de keizerskronen die door de Ethiopiërs als heilige voorwerpen worden beschouwd. Het voorwerp stamt uit de periode 1780-1790.

In koffer

De kroon zat in de koffer van een gast van de oorspronkelijk Ethiopische bewoner van het Rotterdamse appartement, de inmiddels Nederlander geworden Sirak Asfaw. Die wil met behulp van kunstdetective Arthur Brand de kroon terugbrengen naar Ethiopië.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kunstdetective vindt peperdure Picasso die in 1999 van sjeik werd gestolen

In 1998 was Asfaws huis volgens Brand een zoete inval voor iedereen die uit zijn land kwam, van vluchtelingen tot zakenlieden. Ze kwamen eten of bleven logeren. Op een dag zocht Asfaw een document, waarvan hij vermoedde dat het in een zijvak van een koffer van een gast zat. Daarbij vond hij de kroon.

Zwarte markt

Volgens Brand nam Asfaw de kroon in beslag omdat hij de indruk had dat de eigenaar van de koffer hem op de zwarte markt wilde verkopen. Asfaw werd vervolgens bedreigd en geïntimideerd de kroon terug te geven, maar hij gaf niet toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Man vindt Nederlandse kunstschat op rommelmarkt in Brussel

Maar hij kon de kroon zelf niet terugbrengen omdat niet duidelijk was in wiens handen de kroon dan zou vallen en hoe ermee zou worden omgesprongen. Inmiddels is er een andere regering in Ethiopië en zocht de vinder contact met Brand.

De cultuurschat is inmiddels op een beveiligde plek ondergebracht. De Nederlandse autoriteiten zijn op de hoogte, zegt Brand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore