Hing boven gasfornuis

Middeleeuws schilderij in keuken van bejaarde Française is miljoenen waard

25 september 2019 04:57 Aangepast: 25 september 2019 19:45
Het schilderij van de Italiaanse kunstschilder Cimabue is tussen de 4 en 6 miljoen euro waard. Beeld © AFP

Een meesterwerk van de middeleeuwse Italiaanse kunstschilder Cimabue is gevonden in de keuken van een bejaarde Franse dame, in een plaats ten noorden van Parijs. Het schilderij – dat in haar keuken boven het gasfornuis hing – blijkt miljoenen waard .

Als een oplettende veilingmeester het meesterwerk niet opgemerkt had, was het 700 jaar oude schilderij waarschijnlijk gewoon met het huisvuil verdwenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kas kocht 3 schilderijen voor 4.400 euro, blijken 65.000 euro waard

Het paneeltje, dat al in 1280 door Cimabue geschilderd werd, levert waarschijnlijk 4 tot 6 miljoen euro op. Het beeldt een scène uit van de kruisiging van Jezus.

Schilderij hing boven het gasfornuis

Het schilderij heeft jaren in de keuken van een bejaarde Française in de Noord-Franse plaats Compiègne gehangen. De dame, die anoniem wil blijven, is in de negentig en wilde haar huis verkopen. Daarom liet ze in juni een veilingmeester naar haar inboedel kijken, voor het geval er nog iets van waarde bij zat.

Dat het schilderij geld zou opleveren, had de dame nooit verwacht. Het werk hing boven het gasfornuis en er werd zelden naar omgekeken. De eigenares vertelde aan het veilinghuis dat ze altijd dachten dat het om 'een religieus beeld uit Rusland' ging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schilderij Vermeer verbergt geheim onder laag verf

'Ik dacht eerder aan 300.000 tot 400.000 euro'

De veilingmeester die het huis bezocht, Philomène Wolf, herkende in het doek wél meteen een meesterwerk. Dat vertelt ze aan de Franse krant Le Parisien. "Ik dacht meteen aan een Italiaans kunstwerk, maar had niet aan zien komen dat het om een Cimabue zou gaan. Ik dacht eerder aan een verkoopprijs van 300.000 tot 400.000 euro."

Dat het om iets meer geld ging, werd gauw duidelijk toen Parijse kunsthistorici naar het schilderij kwamen kijken. Het paneeltje, 20 bij 24 centimeter groot, gaat naar schatting 4 tot 6 miljoen euro opbrengen. Volgens de kunsthistorici is er 'geen twijfel over mogelijk' dat het inderdaad om een werk van de hand van Cimabue gaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gestolen schilderij uit Kunsthal mogelijk opgedoken

'Geen idee waar het ooit vandaan kwam'

Hoewel het werk al die jaren boven het gasfornuis heeft gehangen, is het nog in goede staat. De eigenares zegt het schilderij al zo lang te hebben, dat ze 'geen idee meer heeft waar het ooit vandaan kwam.'

De Italiaanse schilder maakte in totaal acht werken van de kruisiging van Jezus. Twee daarvan zijn te bezichtigen. Eentje hangt in de National Gallery in Londen, het andere is onderdeel van de Frick Collection in New York.

Het doek uit de Franse keuken wordt op 27 oktober geveild.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo vernietigde het peperdure schilderij van Banksy zichzelf

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore