Koude douche

Test voor Olympische Spelen 2020: publiek afkoelen met sneeuw

13 september 2019 12:10 Aangepast: 13 september 2019 13:11
Deelnemers aan de proef vandaag in Tokio. Beeld © AFP

Een koude douche van sneeuw en ijssmurrie: daarop is een proefpubliek in Japan vandaag getrakteerd. Het is voor de organisatoren van de Olympische Spelen, volgend jaar zomer in Tokio, één van de manieren om de mensen koel te houden.

In juli en augustus kan het makkelijk 30 graden worden in Tokio. Ook is de luchtvochtigheid erg hoog. De organisatie maakt zich zorgen om de hitte en zoekt naar manieren om het sporten en het sport kijken een beetje leuk te houden.

Temperatuur niet omlaag

Een machine die sneeuw en ijs spuit, is één van de manieren om dat voor elkaar te krijgen. "Het gaat de luchttemperatuur niet omlaag brengen, maar hopelijk zorgt het ijs ervoor dat mensen zich koeler voelen", zegt Taka Okamura, een van de organisatoren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sporters onwetend over oververhitting: 'Ernstige situaties'

En er zijn meer ideeën om mensen te koelen. Zo komen er waarschijnlijk rustruimtes met schaduw en airco, zijn er sproeiers met waterdamp en worden er heel veel flesjes water uitgedeeld.

Speciale verf

Ook het sporten wordt aangepast. Zo begint de marathon al om 06.00 uur 's ochtends. Sommige stukken asfalt van het parcours krijgen een speciale verf. Die coating moet infraroodstraling reflecteren. Het zou de temperatuur voor de hardlopers met maar liefst acht graden omlaag brengen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore