Vast bij een waterval

Gezin uit natuurgebied VS gered door SOS-bericht in flessenpost

11 september 2019 05:22 Aangepast: 11 september 2019 07:08
De Arroyo Seco-rivier in Californië, waar de drie in de problemen raakten. Beeld © iStock

Drie wandelaars die deze zomer in de problemen kwamen bij een waterval in Californië, kunnen van geluk spreken dat ze gered zijn. Na een paar dagen wandelen waren ze niemand tegengekomen, maar toch vond iemand hun SOS-bericht in een drijvende waterfles.

Curtis Whitson kwam met zijn vriendin en 13-jarige zoon in juni in de problemen bij de Arroyo Seco-rivier in Californië.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Misselijkmakend: gewonde vrouw spint rondjes onder helikopter tijdens reddingsactie

Het drietal maakte een vierdaagse wandeling, die ergens langs een steile waterval leidde. Waar normaal een touw hing om naar beneden langs de waterval af te dalen, hing nu helemaal niets. Het touw was afgebroken.

Vast bij een waterval

De drie konden niet terug waar ze vandaan kwamen: de kliffen waar ze langs waren afgedaald, waren te steil om tegen omhoog te klimmen. Ze zaten dus vast bovenaan de waterval. "Dat was vooral eng, omdat we tijdens de hele trip iemand hadden gezien", vertelt zoon Hunter aan de Washington Post.

Dat ze toch uit die penibele toestand gered zijn, hebben ze te danken aan het slimme idee van vader Curtis en een enorm toeval. Curtis nam een lege drinkfles en kraste daar met zijn zakmes het woordje 'help' in. In de fles deed hij een briefje: "Help. We zitten vast op de waterval. Haal alsjeblieft hulp", met daarop ook de datum. Die gooide hij in het kolkende water.

Hulp inschakelen

Het drietal hield in het achterhoofd dat ze vrienden hadden verteld over hun wandeling. Als ze niet thuis zouden komen, zouden die vanzelf hulp inschakelen. Maar ze wisten niet hoe lang dat zou duren.

Gelukkig hoefde ze zo lang niet te wachten. Toevalligerwijs liepen er nog geen kilometer verderop twee wandelaars langs de rivier, die de groene fles direct zagen drijven. Ze lazen het briefje, liepen naar de Arroyo Seco camping en alarmeerden er de manager. 

Reddingsactie

De volgende ochtend werden ze door een reddingshelikopter uit hun penibele situatie gered. Helikopterpiloot Joe Kingman, die al 23 jaar vliegt, had nog nooit gehoord van een geslaagde reddingsactie door een SOS-briefje in een fles. "De puzzelstukjes vielen precies op hun plaats voor deze drie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thaise jongens uit grot kregen drug ketamine tijdens reddingsactie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`