43.000 kilometer

Britse piloten willen wereld rond met oorlogsvliegtuig

06 augustus 2019 02:03 Aangepast: 06 augustus 2019 02:03
De Spitfire is klaar voor vertrek. Beeld © Reuters

43.000 kilometer afleggen in een eenmotorig vliegtuig. Dat klinkt als gekkenwerk, maar is wel precies wat twee Britse piloten van plan zijn. Ze gaan de wereld rond met een Spitfire.

De Spitfire is een bekend jachtvliegtuig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door de geallieerden, vooral door de Britten, gebruikt. Het toestel waarmee piloten Matt Jones en Steve Brooks gaan vliegen is net gerestaureerd. 

Dertig landen

Jones en Brooks willen een tocht maken van maar liefst 43.000 kilometer. Het duurt waarschijnlijk vier maanden voor ze terug zijn. "We willen langs dertig landen gaan", zegt piloot Matt Jones. "Zesentwintig van die landen hebben de Spitfire in actie gezien tijdens de Tweede Wereldoorlog." 

Matt Jones en Steve Brooks. Matt Jones en Steve Brooks.

Volgens zijn reisgenoot Steve Brooks, is de Spitfire 'het beste vliegtuig ooit gemaakt'. "De vorm van de vleugels, de vorm van het vliegtuig. Waar je ook kijkt, het is fantastisch."

Ook naar Nederland

In de oorlog kon de Spitfire 450 kilometer afleggen. Het model waarmee de twee vliegen is aangepast om verder te kunnen vliegen. De Spitfire heeft ook een nieuw laagje verf gekregen.

Op hun tocht zullen Jonges en Brooks ook Nederland aandoen. Ons land is de laatste stop van de lange reis. Ze vliegen via Groenland naar de VS en dan via Rusland, door Azië en het Midden-Oosten terug naar Groot-Brittannië.

De route die Jones en Brooks gaan afleggen. De route die Jones en Brooks gaan afleggen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stijn (25) is figurant in film Dunkirk: 'Ik was eerst afgewezen omdat ik te Duits leek'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore