Ga naar de inhoud
Winkeldiefstal

Hoogbejaarde chocoladedief (96) genadeloos beboet

Archieffoto. Beeld © iStock

Een chocoladereep die de hoogbejaarde Hendrik van der L. (96) uit de supermarkt in Emmen stal komt hem nu duur te staan: hij krijgt 300 euro boete en een proeftijd van twee jaar.

Dat schrijft dagblad Trouw vandaag.

De 96-jarige man stal de reep Verkade in april uit de buurtsupermarkt in Emmen. Keurig rekende hij een tros druiven en een appeltaart af, maar de reep stopte hij vlug in zijn jaszak. Getuigen betrapten hem en de winkeleigenaar belde de politie.

Gestolen reep Verkade

In eerste instantie gaf de man toe dat hij de reep gestolen had, maar tijdens de verhoren op het politiebureau zweeg hij. De agenten vroegen de man nog of hij niet eenzaam is, want dat zou wellicht kunnen verklaren waarom hij chocolade steelt. Maar nee, dat beweerde de bejaarde dief niet te zijn.

Acht
Lees ook:
Acht maanden cel voor zelfscannende winkeldief

Eerder veroordeeld

Hendrik werd al eerder betrapt met gestolen chocolade. Eerst in oktober 2016, daarna in januari 2018. Die tweede zaak werd voorwaardelijk geseponeerd, maar wel met een proeftijd van een jaar.

Bejaarde dief

Het was gisteren aan de rechtbank Assen om uitspraak te doen. Officier van justitie Bas von Bartheld vertelt in Trouw: "Het eerste wat je ziet is zijn geboortedatum. Moet je zo iemand vervolgen?"

Maar de reclassering ziet de bejaarde als iemand die niet stopt, ook niet na waarschuwingen. Daarom krijgt hij van de rechter een genadeloze boete van 300 euro, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Dief
Lees ook:
Dief doet voor 1093,59 euro boodschappen, maar rekent één blikje cola af