Onmogelijk zwanger

Australische ivf-kliniek gebruikte 'waardeloos sperma'

26 juli 2019 03:36 Aangepast: 26 juli 2019 05:39
Archieffoto. Beeld © ANP

Een vruchtbaarheidskliniek in Australië gebruikte sperma dat helemaal geen reële kans op zwangerschap gaf. Vrouwen die duizenden dollars voor een behandeling hadden betaald kregen bericht: "U bent onmogelijk zwanger."

Dat schrijft de Australische Sydney Morning Herald.

De prestigieuze ivf-kliniek Genea zou het onvruchtbare sperma bij meerdere vrouwen hebben ingebracht. De zaadcellen waren afkomstig van een Zuid-Afrikaanse spermabank. Er is in Australië een tekort aan spermadonoren, waardoor vaker buitenlands sperma wordt gebruikt.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer ivf en minder pensioen voor treuzelende twintigers

Niet genoeg actieve zaadcellen

Het ging om zowel ivf- als andere vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI, waarvoor vrouwen duizenden dollars betaalden. Pas na de behandeling kwam de kliniek erachter dat het sperma niet genoeg actieve zaadcellen bevatte voor een succesvolle bevruchting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blunder in Amerikaanse ivf-kliniek: vrouw bevalt van andermans kinderen

'Ik was geschokt'

"Ik was geschokt", vertelt Amy Jones, een van de getroffen vrouwen. "Niet alleen vanwege het geld. Al met al heeft de procedure van de vruchtbaarheidsbehandeling vijf maanden geduurd, daarna was ik twee weken in de veronderstelling dat ik zwanger zou zijn. Nu blijkt dat het simpelweg onmogelijk was."

De ivf-kliniek heeft laten weten erg teleurgesteld te zijn dat 'het sperma niet de beloofde kwaliteit had'. De getroffen vrouwen hebben hun geld teruggekregen en het sperma van de Zuid-Afrikaanse spermabank wordt nu niet meer voor ivf-behandelingen gebruikt.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als je ivf-traject loodzwaar is: 'Veel teleurstellingen en geen garanties'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore