Voor Britse kust

Enorme bloemkoolkwal gespot in het Kanaal

15 juli 2019 19:52 Aangepast: 16 juli 2019 14:12
Beeld © sharkman_dan (via Instagram)

In het Kanaal ten zuiden van Engeland zwemt een gigantische kwal van bijna twee meter lang. Duikers troffen het dier aan in de zee bij Falmouth in de buurt van Cornwall.

De biologen die het dier te zien kregen, kunnen hun ogen bijna niet geloven. "Ik heb nog nooit zo'n grote kwal gezien", zegt biologe Lizzie Daly tegen the Guardian. Het gaat om barrel jellyfish, wat wij in Nederland bloemkoolkwal noemen.

De krant heeft een filmpje van het bijzondere schepsel op YouTube gezet.

Beelden van de enorme bloemkoolkwal

Lizzie Daly vond het zwemmen langs de 'zachte reus' een geweldige ervaring. "We zagen eerst een paar kleinere kwallen bij een mooi rif en toen kwam uit de duisternis deze enorme, prachtige kwal aanzetten. Je moet echt twee keer kijken om te beseffen dat-ie echt anderhalve meter is."

Late zomer

Elk jaar trekken in de maanden mei en juni duizenden kwallen langs de Britse kust op zoek naar warmere kustwateren. Door de late zomer dit jaar spoelen nu in de regio rond Cornwall nog steeds kwallen aan.

Lizzy Daly spotte de reuzenkwal samen met Dan Abbott, die een film aan het maken was voor de Wild Ocean Week. 

Het duo heeft ongeveer een uur het bijzondere dier geobserveerd. De bloemkoolkwal is voor mensen ongevaarlijk, stelt Daly ze. Ze geven heel milde prikjes, die je bijna niet voelt. De bloemkoolkwal heeft geen tentakels.

'De kwal was zo groot als mijn lichaam!'

In een andere - langere - video over de enorme kwal zien we na afloop de eerste reactie van Lizzy Daly:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore