Foutje

Verdwaalde piloten trakteren bezoekers Zwitsers jodelfestival op vliegshow

09 juli 2019 14:48 Aangepast: 09 juli 2019 14:52
Archiefbeeld. Beeld © AFP

De bezoekers van een jodelfestival in de Zwitserse plaats Mümliswil kregen zondag meer dan waar ze op gerekend hadden. Niet alleen werden ze getrakteerd op de beste jodelaars uit de regio. Ze kregen ook een show voorgeschoteld door stuntpiloten van de Zwitserse luchtmacht.

Zelfs de organisatie van het festival wist van niets. Het bleek dan ook een foutje. De piloten waren verdwaald en hadden vanuit de lucht het verkeerde festival uitgekozen voor een demonstratie van hun stuurmanskunsten.

De piloten hadden zo'n zes kilometer ten westen van Mümliswil moeten zijn. Daar zouden ze boven de geboorteplaats van luchtvaartpionier Oskar Bider een optreden geven. Bider - zondag precies honderd jaar geleden overleden - sloeg er in 1913 als eerste piloot ooit in om de Alpen in beide richtingen over te steken.

Excuses

Het Zwitserse ministerie van Defensie heeft excuses aangeboden voor de fout. Volgens een woordvoerder zijn de desbetreffende vliegtuigen niet uitgerust met GPS-navigatieapparatuur.

Overigens heeft Defensie geen klachten ontslagen van het jodelfestival. De bezoekers zouden met volle teugen hebben genoten van de show.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`