Ga naar de inhoud
Parcours met hindernissen

Litouws stel prolongeert wereldtitel vrouw dragen

Het winnende duo uit Litouwen. Beeld © EPA

Vytautas Kirkliauskas en zijn echtgenote Neringa Kirkliauskiene hebben het WK vrouw dragen in het Finse Sonkajarvi gewonnen. Net als vorig jaar overbrugde Kirkliauskas het hindernisparcours van ruim 253 meter met zijn vrouw op zijn rug als snelste, in 1 minuut 6.

Daarmee grepen de titelverdedigers de hoofdprijs: het gewicht van de vrouw in bier. "Na de tweede hindernis dacht ik dat ik het niet zou halen", zei de trotse Kirkliauskas na afloop, "maar dit is een prachtig resultaat. Mijn vrouw is de beste."

Een tiende tekort

Als tweede eindigden zesvoudig wereldkampioen Taisto Miettinen en zijn nieuwe partner Katja Kovanen. Ze kwamen een tiende van een seconde tekort voor de zege. 

De wedstrijd in Sonkajarvi, bijna 500 km ten noorden van de Finse hoofdstad Helsinki, kende dit jaar een sterk deelnemersveld. Er deden koppels mee uit meer dan tien landen, waaronder Australië, Frankrijk en Duitsland. De regels schrijven voor dat de vrouw minstens 49 kilo moet wegen en ouder moet zijn dan 17 jaar. Stellen hoeven niet per se getrouwd te zijn.

Oude legende

Het WK vrouw dragen komt voort uit een oude Finse legende, Ronkainen de Rover. In het verhaal worden vrouwen ontvoerd door een bende plunderaars. De afstand van ruim 253 meter zou volgens de legende de afstand zijn die nodig is om buiten bereik te komen van het geweerschot van achtervolgers. De titelstrijd is in 1992 in het leven geroepen en wordt sindsdien elk jaar gehouden.

Houten
Lees ook:
Houten beeld Melania Trump in Sloveens dorp 'is net Smurfin'