Florida

Giraffen dood door bliksem in Amerikaans safaripark

12 juni 2019 07:09 Aangepast: 12 juni 2019 11:24
Beeld © Facebook Lion County Safari

Een treurige gebeurtenis in een safaripark in het zuiden van Florida. Daar zijn twee giraffen omgekomen door de bliksem.

Medewerkers van het safaripark Lion Country reageerden geschokt toen ze de dieren aantroffen.

Mysterie

De giraffen, Lily and Jioni, stierven een paar weken geleden plotseling tijdens hevig noodweer. De oorzaak van de dood was lange tijd een mysterie. Een patholoog heeft de doodsoorzaak nu vastgesteld.

Het safaripark deelde het nieuws in een bericht op Facebook. Het plotselinge en tragische verlies van de giraffen heeft medewerkers diep geraakt. "We blijven rouwen om onze twee ongelooflijk mooie en charismatische giraffen; ze zullen allebei erg gemist worden."

Vaker dan andere dieren

Hoewel er geen cijfers van worden bijgehouden, gaan zoölogen ervan uit dat giraffen door hun lengte vaker dan andere dieren getroffen te worden door de bliksem. In 2003 kwam in een andere dierentuin in Florida ook een giraf om door de bliksem.

Gedragsbioloog Frans van der Helm schreef in 2004 in NRC hoeveel gevaar een giraf loopt tijdens onweer. De nek is als een antenne, schreef hij. "En vier stevige poten als stroomkabels, die de elektriciteit naar de aarde leiden. Knetter, kaboem en: plof. De plof is van de omgevallen giraffe. In een klap weg, dus zielig is het niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore