Opmerkelijk

Zuur: dure barbecues niet gedekt door inboedelverzekering

03 april 2017 15:46 Aangepast: 28 juli 2017 11:00

Stel: je twee barbecues worden uit de tuin gestolen. In de polis van je inboedelverzekering staat dat tuinmeubels ook verzekerd zijn. Dan worden die barbecues toch zeker wel vergoed? Nou, nee.

Het overkwam een consument. En het waren niet zomaar barbecues, het waren de prijzige Big Green Egg barbecues, inclusief accessoires. De eigenaar diende een claim van 2956 euro in bij zijn verzekeraar Aegon. Immers: onder zijn inboedelverzekering vielen ook tuinmeubelen.

Klopt, zei Aegon, maar dat maakt van barbecues nog geen tuinmeubels. Bovendien had de eigenaar moeten weten dat de barbecues geliefde objecten zouden zijn met een hoog diefstalrisico.

Wel of geen tuinmeubel

De twee partijen kwamen er niet uit en de eigenaar stapte boos naar het Kifid, het financiële klachteninstituut. Om duidelijkheid in het 'is een barbecue nou wel of geen tuinmeubel'-vraagstuk te geven, zocht de geschillencommissie in de Van Dale op wat de definitie van 'meubel' is. Ze vond de volgende definitie:

meu·bel (het; o; meervoud: meubelen, meubels) 1 stuk huisraad: tafel, stoel, kast enz.: (België) de meubelen redden op het laatste moment nog in orde krijgen.

De geschillencommissie oordeelde, helaas voor de consument, dat een barbecue dus geen meubel is. "Een meubel heeft immers als doel om een interieur aan te kleden terwijl een barbecue een gebruiksvoorwerp is waarmee voedingsproducten worden bereid door deze te roosteren." De barbecues werden dus niet alsnog vergoed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van