Opmerkelijk

Hongarije wil 'communistische' Heineken-ster verbieden

20 maart 2017 14:29 Aangepast: 28 juli 2017 14:00
Beeld © ANP

Een ruzie tussen bierbrouwer Heineken en de Hongaarse regering lijkt behoorlijk uit de hand te lopen. Het land wil de rode ster op het etiket van Heineken bij wet verbieden.

Bierbrouwer Heineken wordt in Hongarije mogelijk gedwongen zijn etiket met de alom bekende rode ster te wijzigen. De Hongaarse regering wil het land zuiveren van symbolen die refereren aan onder meer de bezetting door de nazi's of de onderdrukking door de communisten. Daar hoort volgens de regering ook de ster van Heineken bij.

Volgens de rechtse regering van premier Viktor Orban is het een 'morele verplichting' om het commerciële gebruik van de symbolen te verbieden. Daaronder vallen naast de rode ster ook onder meer het hakenkruis en de hamer en sikkel.

Merkenruzie

Het wetsvoorstel komt niet helemaal uit de lucht vallen. De Hongaarse regering en Heineken liggen al een tijdje met elkaar overhoop. Volgens premier Viktor Orban is Heineken 'anti-Hongarije'. Deze conclusie trok Orban na een rechtszaak in Roemenië die werd gewonnen door de Nederlandse bierbrouwer, schreef persbureau AFP in februari. 

De rechter verbood een Roemeense brouwer, met Hongaarse merknaam, de naam 'Csiki' te gebruiken, omdat het te veel zou lijken op Heinekens 'Ciuc'. De Roemeense bevolking bestaat voor 6 procent uit Hongaren.

Volgens de stafchef van de Hongaarse regering was de uitspraak duidelijk een actie van de Roemeense regering tegen Hongaarse organisaties en symbolen. Ook Heineken stond vanaf dat moment niet meer op het favorietenlijstje van Orban.

Dikke boete

Het mogelijke verbod op de rode ster van Heineken, lijkt daarmee verdacht veel op een wraakactie van de Hongaren. Treedt de nieuwe wet in werking, dan kunnen bedrijven die de symbolen toch gebruiken een boete tot 2 miljard forint (6,5 miljoen euro) en een gevangenisstraf tegemoetzien. Het Hongaars parlement praat maandag over het voorgestelde verbod.

Heineken heeft een rode ster in het logo sinds de jaren '30, schrijft Reuters. Na de Tweede Wereldoorlog werd de rode ster ingeruild voor een witte ster met een rode rand. Na verloop van tijd werd de rode rand weer breder gemaakt. In 1991 werd besloten de ster weer in zijn geheel rood te maken.

Reactie Heineken: vertrouwen in goede afloop

De ster staat symbool voor de diverse stappen in het brouwproces. "De ster is een oud brouwerssymbool uit de middeleeuwen", laat Heineken in een reactie weten. "De punten van de ster stonden voor de vier natuurlijke ingrediënten en het vijfde punt voor de onbekende magie van bier brouwen."

Van enige politieke betekenis is dus geen sprake, benadrukt het bedrijf. "We houden deze kwestie nauwlettend in de gaten en we hebben alle vertrouwen in een goede afloop."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore