Piepkleine wieken

Door tsunami verwoest Japans station herbouwd als 'Nederlandse molen'

25 maart 2019 06:25 Aangepast: 25 maart 2019 06:55
Rikuchū-Yamada Station in 2011 en vandaag Beeld © AFP/Toshifumi Kitamura, Gemeente Yamada

De wieken zijn wel erg klein en het gebouw ziet er een beetje uit als een uit de kluiten gewassen koekblik, maar het nieuwe station van de Japanse stad Yamada is toch herkenbaar als een Nederlandse windmolen.

Zaterdag werd hier groots feest gevierd. Acht jaar nadat een tsunami de stad, en het station, in de prefectuur Iwate wegvaagde werd eindelijk de 265 kilometer lange treinverbinding heropend. Die verbindt Yamada met de rest van de regio.

Honderden inwoners waaiden enthousiast met vlaggetjes de nieuwe treinen toe, en keken trots naar hun 'Nederlands' station.

Nederlands schip

Het station is door werknemers van de gemeente Yamada ontworpen. Zelfs Hollandse zuinigheid lijkt een rol gespeeld te hebben, want het station kostte slechts 685.000 euro. De gemeente besloot het nieuwe station een Nederlands kleurtje te geven vanwege de oude banden die de stad van 16.000 inwoners heeft met Nederland.

In 1643 deed het Nederlandse schip De Breskens hier de haven aan. Nederlanders waren enkel toegestaan om het eiland Deshima in Nagasaki te bezoeken, dus een deel van de bemanning werd terstond gevangen genomen. Toch ontstond er een goede band. Eén van de eilandjes voor de kust werd zelfs Holland-eiland genoemd.

Sterke banden

In 2000 werd die band versterkt toen Yamada een stedenband aanging met de stad Zeist.

De Nederlandse architect Martin van der Linden besloot daarom actie te ondernemen nadat de tsunami van 2011 Yamada vrijwel geheel had verwoest. Samen met twee Japanse architecten bouwde de in Tokio woonachtige Van der Linden een nieuw gemeenschapshuis, het 'Holland-eiland Huis’, voor de plaatselijke kinderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore