Klompvis

Zeldzame, gigantische vis spoelt aan op Australisch strand

21 maart 2019 17:31 Aangepast: 21 maart 2019 17:31
De 'Mola mola' werd gevonden in het zuiden van Australië. Beeld © Facebook National Parks South Australia

Twee vissers in Australië deden dit weekend op het strand de 'vangst' van hun leven. Ze vonden een aangespoelde klompvis, een zeldzaam dier dat langer dan twee meter kan worden en evenveel weegt als een auto.

De vissoort is de zwaarst bekende beenvis en is pas in 2017 ontdekt. Vissers Steven Jones en Hunter Church spotten het dode dier afgelopen weekend bij de Murray River in het zuiden van Australië.

"Hij dacht dat het een stuk drifthout was", vertelt de partner van een van de vissers aan CNN. "Ze hadden allebei nog nooit zoiets gezien."

Extreem zwaar

De twee vissers vinden langs de kust regelmatig allerlei soorten dieren, zoals haaien en zeehonden. Maar deze vondst was compleet anders. Het dier was namelijk extreem zwaar en groot: 1,8 meter.

De vis kan tot twee meter lang worden. De vis kan tot twee meter lang worden.

'Mola mola'

De vissoort is na zijn ontdekking de 'Mola mola' genoemd, naar het Latijnse woord voor molensteen. Het dier staat ook bekend als zonvis, omdat het houdt van zonnebaden. De vissen doen dat door op hun zij in de zee te dobberen. Door die gewoonte en door hun grootte, worden ze vaak geraakt door boten.

Door hun dikke, harde huid heeft de 'Mola mola' weinig natuurlijke vijanden. Volgens het Wereld Natuur Fonds spoelen er aan de Nederlandse kust steeds vaker exemplaren van de klompvis aan.

Relatief klein

De gevonden vis is met zijn 1,8 meter nog relatief klein, gezien de klompvis langer dan 2 meter kan worden en tot 2000 kilo kan wegen. Volgens het plaatselijke South Australian Museum, dat het dier heeft geïdentificeerd, is het niet mogelijk om te achterhalen waar de vis aan is overleden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore