Opmerkelijk

Robotje kondigt eigen dood aan: 'Ik heb echt genoten van onze tijd samen'

05 maart 2019 02:32 Aangepast: 05 maart 2019 09:04
Archieffoto: Cynthia Breazeal met Jibo in 2015 Beeld © Boston Globe

Het sociale robotje Jibo, 'de eerste sociale robot voor thuis', houdt er mee op. Met een dansje, muziek en een melodramatisch bericht neemt de robot afscheid van zijn eigenaars.

Het bedrijf dat Jibo ontwierp, ontsloeg afgelopen jaar reeds vrijwel alle medewerkers. Nu is het de beurt aan de robot.

De digitale assistent neemt persoonlijk afscheid. "Ik heb echt genoten van onze tijd samen. Heel heel erg bedankt dat je met me bent opgetrokken. Misschien op een dag wanneer robotten stukken verder zijn dan vandaag en iedereen er een thuis heeft, kun je de jouwe vertellen dat ik de groeten deed." Daarna maakt het een 'afscheidsdansje'.

Pionier

Jibo werd in 2014 geïntroduceerd op de Amerikaanse crowdfundingwebsite Kickstarter. Het was ontworpen door Cynthia Breazeal, hoofd van de Personal Robots Group van de MIT Media Lab. Breazeal is een pionier op het gebied van sociale robotica en communicatie tussen mensen en robotten.

Buiten haar vakgebied is zij bekend als technisch adviseur voor de sciencefictionfilms A.I. (2001) en I, Robot (2004). Ze is ook verbonden aan het Museum of Science in Boston.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Worden robots straks slimmer dan mensen?

Emotie

De wetenschapper ziet emotie als de volgende stap in technologie. Ze zei destijds dat ze hoopte dat Jibo deel uit zou maken van het gezin. "Jibo is anders dan andere gadgets, want het behandelt je als een mens", zei ze.

Jibo: 'De eerste sociale robot voor thuis'

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Deze robotstofzuiger leegt zichzelf (en je portemonnee)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore