Serval-kat

Bijzondere kat doodgereden op A2: politie zoekt eigenaar

12 januari 2019 18:03 Aangepast: 12 januari 2019 21:37
De aangereden kat. Beeld © Politie

Een treurig bericht van de Limburgse politie. Die werd gisteren opgeroepen vanwege de aanrijding van een bijzondere kat. "Wij komen graag in contact met de eigenaar van dit indrukwekkende beest."

Het dier heeft een luipaardachtige vacht. De politie dacht in eerste instantie dat het om een zogeheten savannah-kat, maar volgens kenners is het een serval.

"Die zijn een stuk groter dan savannah-katten en hun vacht is een andere kleur en heeft andere vlekken", zegt Sandra Smits van African Dreamcats. "De kat die nu is doodgereden is duidelijk een serval."

Aangereden

Volgens de politie werd het dier gisteren aangereden op de A2, ter hoogte van de oprit naar Born. De politie heeft geen idee waar het dier vandaan komt of waar het thuishoort.

Wilde dieren

Volgens Smits mogen servals niet zomaar gehouden worden in Nederland. "Alleen als je de juiste papieren hebt." 

Ze heeft er zelf vier. "Die lopen in een groot binnen- en buitenverblijf. Twee van hen zijn tam, die geven kopjes en ik kan ze aaien. De andere twee gaan gewoon hun eigen gang, dat zijn wilde dieren."

Konijnen

De katten zijn niet gevaarlijk voor mensen, zegt Smits. "Maar net als een huiskat, kunnen ze best een keer uithalen. Ze eten onder andere konijnen, en kunnen bijvoorbeeld kleine hondjes aanvallen als ze los zouden lopen."

Mede daarom doet Smits er alles aan om te zorgen dat haar dieren niet ontsnappen. "Ik heb een speciale sluis zodat er altijd één deur dicht is als ik het verblijf binnenga", vertelt ze. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw wijkt uit voor kat en knalt op muurtje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore