Ga naar de inhoud
Raadselachtig

Jongen (14) vindt urn met as op strand Noordwijk

De 14-jarige Maarten vond een urn op het strand van Noordwijk.

Een opmerkelijke vondst op het strand van Noordwijk. Een 14-jarige trof daar gisteren een urn met daarin het as van een overleden man aan. "We hebben veel vragen", zegt de jongen. "Wat is het verhaal hierachter?"

Een bericht over de bijzondere vondst werd gedeeld op de Facebookpagina van KustnieuwsNL. Volgens de 14-jarige strandjutter, Maarten van Duijn, is de urn afkomstig van een crematorium in Duitsland. Dat zou op een vuurvast steentje staan, dat in de urn werd gevonden.

De naam en de plaats van het crematorium stond ook op de bovenkant van de urn, met een nummer voorafgaand aan het woord 'abholung', Duits voor 'collectie'.

Ook de naam en de geboortedatum van de overledene staan op de urn. De persoon, waarvan de nationaliteit nog een raadsel is, is 64 jaar geworden.

'Niet zomaar toegestaan'

Maarten vraagt zich af of de complete urn bewust in zee is gegooid, of per ongeluk bij een verstrooiing op zee overboord is gevallen. Volgens KustnieuwsNL is het in Duitsland niet zomaar toegestaan om een urn mee naar huis te nemen, wat de vondst extra opmerkelijk maakt.

KustnieuwsNL probeert nog contact te krijgen met het crematorium in Duitsland. Dat is tot op heden nog niet gelukt. Als de nabestaanden de urn niet terug willen hebben, dan krijgt de urn een 'mooi plekje in ons privé Juttersmuseum', zegt Maarten.

Bron: RTL Nieuws