Opmerkelijk

Harde grappen op jaarkalender Russisch leger: 'Door sommige vrouwen verlies je je hoofd'

25 december 2018 17:15 Aangepast: 25 december 2018 17:24
Russische legerkalender 2019. Vertaling: 'Door sommige vrouwen... verlies je je hoofd' (september) Beeld © Ministerie van Defensie Rusland

Het Russische leger geeft elk jaar een kalender uit, maar de harde grappen die de versie van 2019 bevat, zijn wel erg opvallend. Ook voor sommige Russen, die al best wat militair vertoon gewend zijn, vertelt onze correspondent Martijn Smiers.

"Zelf schiet ik per ongeluk ook wel in de lach bij sommige teksten, maar in de grapjes klinkt ook wel een soort militaire superioriteit door, alsof het leger zich onaantastbaar voelt. Ik spreek Russen die er flink om lachen, maar er zijn er ook die het tactloos vinden."

Zelfs een Stalinkalender

In Rusland heb je de traditionele Poetinkalenders in allerlei soorten en maten, die heb je misschien al eens voorbij zien komen. En naast de legerkalender heb je bijvoorbeeld ook de Stalinkalender.

Martijn Smiers: "Er zijn Russen die graag leger- en dictatorkalenders kopen: militaristische kleding en accessoires zijn hier wat normaler dan bij ons. Maar er zijn ook Russen die vinden dat extreme kalenders het imago van Rusland verpesten, zeker als ze rechtstreeks van de overheid komen." 

Alleen te downloaden

De Poetin-kalenders zijn overal te koop. De legerkalender is voorlopig alleen in hoge resolutie te downloaden. Over verkoop in de winkel is nog niets bekend.

Vertaling: 'Schieten met de ogen [een blik]... het geheime wapen van het Kremlin!' (september) Vertaling: 'Schieten met de ogen [een blik]... het geheime wapen van het Kremlin!' (september)
Vertaling: 'Het strenge, Russische wafelijzer!' (juli) Vertaling: 'Het strenge, Russische wafelijzer!' (juli)
Vertaling: 'Voorbereiden op de parade... van 9 mei 2033' (mei) Vertaling: 'Voorbereiden op de parade... van 9 mei 2033' (mei)
Vertaling: 'We bezorgen... op elke plaats ter wereld' (januari) Vertaling: 'We bezorgen... op elke plaats ter wereld' (januari)
Vertaling: 'Apparatuur afstemmen... voor een 'concert'' (juni) Vertaling: 'Apparatuur afstemmen... voor een 'concert'' (juni)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore