Ga naar de inhoud
145 km/u over de snelweg

Tesla rijdt minutenlang met slapende bestuurder over snelweg

Archiefbeeld.

Toen agenten in de Amerikaanse staat Californië onlangs een Tesla inhaalden op de snelweg, kwamen ze tot een schokkende ontdekking: ze zagen dat de bestuurder van het voertuig achter het stuur in slaap was gevallen.

Normaal gesproken zou zoiets vrijwel zeker leiden tot een ongeval, maar de bestuurder van de Tesla had de Autopilot-functie aangezet. De auto bleef daardoor de rijstrook volgen. En ook nog eens op hoge snelheid: de Tesla reed volgens Amerikaanse media op dat moment 145 kilometer per uur.

Ongevaarlijk was het dus ook weer niet. Meerdere agenten in politiewagens moesten eraan te pas komen om de auto veilig tot stilstand te brengen.

Terwijl een politieauto achter de wagen het verkeer tegenhield, ging een andere agent vóór de Tesla rijden. Die minderde snelheid, en de Tesla daardoor ook. De auto kwam uiteindelijk midden op de snelweg tot stilstand.

Zeven minuten

De hele periode - van ontdekking van de slapende bestuurder tot stilstand - duurde zo'n zeven minuten. Onbekend is hoe lang de auto al met de slapende man over de snelweg reed.

De bestuurder, een 45-jarige man, is aangehouden. Hij bleek te veel te hebben gedronken.

Tesla
Lees ook:
Tesla door nieuwe barrière: 'per dag 1000 Model 3's gebouwd'

Het autobedrijf Tesla heeft al vaker laten weten dat de autopilot-functie slechts 'een hulpmiddel' is bij het rijden. De bestuurder dient te allen tijde de handen aan het stuur te houden. Ook de controle en de verantwoordelijkheid voor het besturen van het voertuig ligt bij de gebruiker.

Tesla
Lees ook
Tesla maakt waarschuwingen Autopilot irritanter