Opmerkelijk

's Werelds grootste luchtschip crasht tijdens testvlucht

24 augustus 2016 14:36 Aangepast: 24 augustus 2016 20:02
Beeld © Youtube, Lee Cordell

Dikke faal: het grootste luchtschip ter wereld is tijdens de tweede testvlucht gecrasht. De 'vliegende kont', zoals het gevaarte van 92 meter ook wel omschreven wordt, landde na een verder probleemloos verlopen vlucht op zijn neus.

Zo'n gigantisch voertuig blijkt nog niet zo gemakkelijk te besturen . Volgens de BBC is het voertuig tijdens de landing beschadigd geraakt. HAV, het bedrijf achter het voertuig, laat weten dat de inzittenden niets is overkomen. 

Op de video is te zien dat het voertuig heel traag landt op het vliegveld, maar na een duikvlucht eerst met de neus de grond raakt. Vervolgens stuitert het luchtschip weer even omhoog, waarna het uiteindelijk op zijn landingsgestel terecht komt.

Oorspronkelijk ontworpen voor het leger

De Airlander 10, zoals het voertuig officieel heet, maakte vorige week zijn eerste testvlucht. Het werd oorspronkelijk ontworpen voor het Amerikaanse leger, maar die trok de stekker uit het project vanwege bezuinigingen. Volgens is er met twee crowdfundingsrondes 3,4 miljoen euro opgehaald voor verdere ontwikkeling. Ook ontving het bedrijf subsidies van de Europese Unie en Britse overheid.

Het bedrijf hoopt de voertuigen in te kunnen zetten voor vervoer van goederen, reddingsoperaties en commerciële metingen. In totaal kan het gevaarte vijf dagen in de lucht blijven op een hoogte tot 3900 meter. Het luchtschip is gemaakt van heel licht koolstofvezel en blijft in de lucht door ballonnen die met helium gevuld zijn. De uitstoot is daardoor lager dan elke andere vorm van luchtvaart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore