Eh... USB-poort?

Japanners verbijsterd: cyberminister heeft nog nooit een computer aangeraakt

15 november 2018 14:07 Aangepast: 15 november 2018 16:38
Yoshitaka Sakurada (L) stelde zich voor in het parlement. Beeld © AFP

De kersverse minister van cybersecurity in Japan is in opspraak geraakt, nadat hij had toegegeven dat hij nog nooit met een computer heeft gewerkt.

Vorige maand werd Yoshitaka Sakurada (68) door de Japanse premier Shinzo Abe aangesteld om zich te bemoeien met de internetveiligheid in het land. Ook is hij belast met de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo.

USB-poort

Hij stelde zich in het parlement voor en kreeg van de oppositie een aantal doodnormale vragen. Zo werd hem gevraagd wat zijn ervaring is met computertechnologie. Zijn antwoord: "Ik ben sinds mijn 25ste zelfstandige en heb altijd aan mijn werknemers en secretaresses instructies gegeven, ik gebruik zelf geen computer."

Sakurada leek ook van zijn stuk gebracht toen hem werd gevraagd of er USB-poorten in gebruik zijn bij Japanse nucleaire faciliteiten.

Verbazing

Een politicus van de oppositie uitte zijn verbazing direct: "Het is ongelooflijk dat iemand die verantwoordelijk is voor internetveiligheid, nog nooit een computer heeft gebruikt", zei hij. Sakurada antwoordde dat andere ambtenaren de nodige ervaring hebben, dus dat zou geen probleem moeten zijn.

Ook op social media is er ongeloof over de opmerkingen van de minister.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van