Ga naar de inhoud
Conflict

Turkije pest Amerikaanse ambassades met straatnamen

Beeld © AFP

De relatie tussen de Turkse en Amerikaanse overheid is al tijden gespannen. De Turken laten dat nu op een bijzondere manier blijken.

Toen begin dit jaar de straat waar de Amerikaanse ambassade aan is gelegen, een vervelende naamswijziging onderging, kon nog gedacht worden aan een ongelukkig toeval.

Olijftak

'Olijftak' kán natuurlijk prima als straatnaam in Ankara. Ook al is dat ook net de naam van de Turkse militaire operatie in Syrië, gericht tegen de Koerden, die door de VS worden gesteund. En dat die naamswijziging precies gebeurde terwijl de Turken en Amerikanen daarover in de clinch lagen... ook dat zou met een beetje goede wil nog een ongelukkige samenloop genoemd kunnen worden. 

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse dominee komt vrij ondanks celstraf in Turkije

Malcolm X

Maar dat het allemaal toeval was, wordt nu wel wat lastiger vol te houden: ook de straat waar momenteel de nieuwe Amerikaanse ambassade wordt gebouwd, verandert van naam, besloot Ankara gisteren. En opnieuw is het een naam waarmee er een statement richting Washington gaat. 

Bovenaan het briefpapier van de ambassade staats straks: Malcolm X-laan. Als voorvechter van gelijke rechten voor afro-Amerikanen was Malcolm X in de jaren zestig een controversieel figuur in de VS, omdat hij uitdroeg dat daarvoor desnoods geweld nodig was. Daardoor wordt hij in vooral conservatieve Amerikaanse kringen ook nu nog gezien als hoogst omstreden.   

Turkse crisis: kan een land failliet gaan?

02:07
Turkije heeft zwaar te lijden onder de door Amerika ontketende handelsoorlog. De economie dreigt eraan onderdoor te gaan.

Opmerkelijke stap

Opmerkelijk is wel de timing van dit pesterijtje. Na het vrijlaten afgelopen vrijdag van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die al twee jaar vast zat in Turkije, leek er eindelijk een eerste stap op weg naar een verbetering van de onderlinge relaties.