Uit de ruimte

Stenen deurstop blijkt meteoriet: waarde 100.000 dollar

05 oktober 2018 17:13 Aangepast: 05 oktober 2018 17:17
Beeld © CNN

Een steen die al tientallen jaren werd gebruikt als deurstop in de Amerikaanse stad Michigan, blijkt een meteoriet te zijn. Volgens de Universiteit van de staat is de 'deurstop' 100.000 dollar waard.

Professor Mona Sirbescu wordt vaak gevraagd om stenen van mensen op waarde te schatten. Nooit eerder bleek zo'n steen uit de ruimte te komen. "Achttien jaar lang was mijn antwoord 'nee', dit is geen meteoriet", zei Sibescu in een statement van de universiteit.

Miniatuurvoorbeeld
Ook in Nederland

Uit heel Nederland meldingen van grote vuurbal: 'Zo gaaf en zo groot'

'Heel speciaal'

Daar kwam verandering in toen ze een grote steen met een gekke vorm onder ogen kreeg. De man die hem bracht had de steen al dertig jaar in zijn bezit. "Ik had meteen door dat dit iets speciaals was", zei Sibescu.

Na een test bleek de deurstop dus een meteoriet. Hij bestaat voor 88,5 procent uit ijzer en voor 11,5 procent uit nikkel. Het gewicht van de meteoriet maakt hem extra speciaal. Hij weegt bijna 10 kilo.

"Dit is het meest waardevolle exemplaar dat ik ooit in mijn leven heb vastgehouden, zowel financieel als wetenschappelijk", zegt Sibescu.

Deze meteoor veroorzaakte een aardbeving

eel mensen dachten dat het onweer was omdat ze een flits en een keiharde dreun hoorden. Maar het was een meteoor die de lucht in delen van de staten Michigan en Ohio deed oplichten. Op de grond werd een aardbeving van 2.0 op de schaal van Richter gemeten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`