Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Rouwende orka zwemt al 2 weken rond met dood jong, onderzoekers maken zich zorgen

Een moeder zwemt al weken rond met haar jong. Beeld © Center for Whale Research

Het is een treurig gezicht: al 17 dagen zwemt een orka in de Stille Oceaan rond met haar jong, die vlak na de geboorte overleed. Onderzoekers maken zich inmiddels ernstige zorgen om de gezondheid van de moederorka.

"Ze duwt haar baby voort in de hoop een connectie met haar te maken", zei bioloog en natuurconservator Jeff Corwin tegen CBS News. "Ik kan me voorstellen dat deze rouwperiode erg lang gaat duren." Het jong werd geboren op 24 juli, maar overleed vlak daarna. Sindsdien zwemt de orka, die door onderzoekers J35 is gedoopt, met het kalf rond.

Droevig

Deborah Giles, een onderzoekster van de non-profitorganisatie Wild Orca, zei tegen de Seattle Times: "Ik kan niet geloven dat ze nog steeds haar dode kalf meedraagt. Ik word er droevig van en maak me diepe zorgen over de gezondheid en het mentale welzijn van J35."

Wat de zorgen van experts extra groot maakt, is het feit dat het slecht gesteld is met de orka in het gebied van Alaska tot Californië. Onderzoekers hopen dus dat de moeder het overleeft.

Zinken

"We weten dat dit gedrag vaker voorkomt", zei onderzoeker Ken Balcomb eerder tegen de New York Times. "We zagen dat het dier soms zonk. Dan dook haar moeder naar beneden en haalde haar weer omhoog."

Volgens onderzoekers toont dit aan dat het slecht gaat met de orka's en dat er iets moet gebeuren. "Iedereen is er kapot van", zegt de onderzoeker. "Dit is heel, heel erg afschuwelijk, verdrietig en ontmoedigend."

Meer op rtlnieuws.nl:
Rouwende orka zwemt drie dagen rond met dood jong: 'Ze liet gewoon niet los'