Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Je zal het maar hebben: Cherelle is allergisch voor water

Cherelle met haar dochtertje. Beeld © Facebook Cherelle

De 25-jarige Cherelle Farrugia uit Wales is sinds de geboorte van haar dochtertje allergisch voor water. Wanneer ze zweet, in de regen loopt of onder de douche staat, krijgt ze jeuk en pijnlijke rode bulten op haar lichaam.

De huidziekte heet aquagenic urticaria en is ontzettend zeldzaam, vertelt oud-hoogleraar dermatologie Jan Bos. Over de ziekte is weinig bekend. "Het is onduidelijk wat er bij de ziekte de hand is", vertelt hij. Wereldwijd zijn er 35 mensen die de huidziekte hebben.

Op zoek naar de oorzaak

Cherelle vertelt dat ze in eerste instantie dacht dat ze allergisch was voor een van de verzorgingsproducten die ze gebruikte, of dat het aan de temperatuur van het water lag. Toen ze ook door zweten, zwemmen en in de regen lopen bultjes over haar lichaam kreeg, stapte ze naar de dokter. Die stelde de huidziekte bij haar vast.

Miniatuurvoorbeeld
De bultjes die Cherelle krijgt als ze zweet of in aanraking komt met water.

De meest aannemelijke oorzaak voor de allergische reactie is dat water in contact komt met de talg van de huid, legt Bos uit. "Daardoor ontstaat een substantie die de huid binnendringt en bulten veroorzaakt."

Medicijn

Het is wel bekend dat het medicijn antihistaminica de bulten in sommige gevallen kan laten afnemen, vertelt Bos. Maar zelfs de sterkste vorm van antihistaminica werkt bij Cherelle niet, zegt ze tegen de BBC

Om zo weinig mogelijk last te hebben, vermijdt ze de regen. Ook probeert ze zo weinig mogelijk te zweten door inspanning te voorkomen en doucht ze maximaal drie minuten. Krijgt ze toch een allergische reactie, dan begint haar hele lichaam te tintelen en duurt het een halfuur tot een uur voordat de pijnlijke uitslag weer weg is.

Water drinken

Cherelle legt aan de BBC uit dat ze water wel gewoon kan drinken, maar dat de allergische reactie puur komt door aanraking met haar huid. "Maar er zijn wel mensen met de ziekte die ook geen water kunnen drinken, omdat hun keel dan opzwelt."

Ondanks haar conditie blijft ze positief. "Het is een gekke aandoening maar het had een stuk erger kunnen zijn. Het is niet dodelijk!"