Opmerkelijk

Plaatjesactie Europol: de meestgezochte criminelen – spaar ze allemaal!

11 juli 2018 18:10 Aangepast: 12 juli 2018 00:05
Het speelveld waarop de kaartjes gespaard kunnen worden. Beeld © Europol

Je kunt vanaf morgen plaatjes verzamelen met Europa's meest gezochte criminelen erop. Het is een actie van de Europese politieorganisatie Europol. De plaatjes lijken op de voetbalplaatjes die je kunt kopen of in de supermarkt kunt sparen. "We hopen dat de criminelen net zo bekend worden als de voetballers."

"Laat ze niet winnen! Deze criminelen worden gezocht voor verschillende misdrijven zoals moord, gewapende overval, fraude of drugssmokkel", schrijft de organisatie op haar website. Morgenochtend om acht uur gaat het spel van start: dan worden speciale codes op sociale media gedeeld, waarmee je voetbalplaatjes kunt verzamelen.

Gezichten laten zien

Met de actie hoopt Europol de gezichten van de 25 criminelen op de kaartjes beter bekend te maken in Europa. "Als je weet hoe ze eruitzien, dan herken je ze misschien wel. Jouw tip zou het laatste puzzelstukje kunnen zijn voor de politie om ze te vangen."

De criminelen op de kaartjes staan allemaal op de Europese lijst met meestgezochte criminelen. Daar staan in totaal meer dan vijftig criminelen op. Europol hoopt dat er meer bezoekers naar de website met de lijst gaan. "Veel bezoek aan deze website is belangrijk om de criminelen achter de tralies te krijgen."

Ansichtkaarten

Eerdere acties van Europol waren succesvol. Na een kerstcampagne in december 2016 werden drie criminelen aangehouden en na een ansichtkaartenactie in de zomer van 2017 nog eens drie. In totaal zijn er minstens zeventien gevaarlijke criminelen van de lijst opgepakt dankzij tips van het publiek.

Meer op rtlnieuws.nl: