Opmerkelijk

Thaise jongens die vastzitten in grot krijgen uitnodiging voor WK-finale

06 juli 2018 11:51 Aangepast: 06 juli 2018 13:12
Beeld © Screenshot RTL Nieuws

Het jeugdvoetbalteam dat vastzit in een Thaise grot, kan mogelijk naar de finale van het WK voetbal in Rusland. Wereldvoetbalbond FIFA wil de twaalf jongeren en hun trainer graag daarvoor uitnodigen.

FIFA-baas Gianni Infantino schreef in een brief aan de Thaise voetbalbond dat hij de jongeren graag als gasten zou willen verwelkomen bij de WK-finale. Voorwaarde is wel dat de gezondheid van het jonge voetballers dat toelaat, voegde hij toe. Infantino: "Ik hoop dat ze erbij kunnen zijn. Dat zal ongetwijfeld een prachtig moment zijn."

Al twee weken vast

De jongeren zitten sinds 23 juni vast in een grot. De finale van het WK staat gepland op 15 juli.

Inmiddels zijn honderden reddingswerkers bezig om twaalf voetballertjes te bevrijden. Ook experts uit onder meer de VS, Groot-Brittannië en Japan helpen mee.

'Niet voor niets gestorven'

Een ervaren duiker overleed al bij de reddingsoperatie. Leider van de duikers Apakorn Yuukongkaew zei: "Hij is niet voor niks gestorven. We gaan door." Volgens Apakorn zijn de omstandigheden in het grottenstelsel erg moeilijk. "Toen hij zuurstoftanks had afgeleverd, is hij op de weg terug bewusteloos geraakt. Een mede-duiker heeft geprobeerd hem te reanimeren en toen dat niet lukte hem te verplaatsen. Maar het was al te laat."

Hier zitten de jongens vast:

De twaalf vermiste Thaise jongens en hun trainer zitten sinds 23 juni vast op 2 kilometer van de ingang van de grot. 
`