Opmerkelijk

'IVF voor bijna uitgestorven noordelijke witte neushoorn'

06 juli 2018 04:43 Aangepast: 06 juli 2018 13:12
Beeld © Screenshot YouTube

Er gloort een heel klein beetje hoop voor de meest bedreigde diersoort op aarde: de noordelijke witte neushoorn. Vermoedelijk leven er nu nog maar twee vrouwtjes, sinds begin dit jaar het laatste mannetje stierf.

Biologen hopen met IVF iets te kunnen betekenen voor het voortbestaan van de zo goed als uitgestorven soort, schrijft de Volkskrant.

Ingevroren sperma

Van het mannetje, dat in maart overleed, zijn nog een paar rietjes met ingevroren sperma voor handen. De wetenschappers hopen nu een manier gevonden te hebben om van de twee vrouwtjes enkele eicellen te oogsten.

In het laboratorium zouden er dan embryo's kunnen worden gekweekt, die dan bij andere sterk verwante neushoornsoorten kunnen worden ingebracht.  Als alles meezit dan zou er binnen drie jaar een nieuwe noordelijke witte neushoorns geboren kunnen worden. 

Op sterven na dood:

Er zijn geen mannelijke noordelijke witte neushoorns meer. De laatste, de 45-jarige Sudan, stierf deze week. De neushoorn leefde in Kenia. Hij was al langer ziek en de natuurorganisatie daar besloot hem uit zijn lijden te verlossen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Stropers opgegeten door leeuwen in Zuid-Afrikaans reservaat

RTL Nieuws
`