Opmerkelijk

Vrouw heeft levende worm in haar gezicht: 'Heel erg zeldzaam'

23 juni 2018 20:24 Aangepast: 23 juni 2018 20:57
De worm bewoog zich dagenlang in haar gezicht

Een 32-jarige Amerikaanse vrouw wist niet wat ze meemaakte. Ze had bulten die bewogen onder de huid van haar gezicht en lip. Ze maakte selfies om het mysterie vast te leggen. Wat bleek? Er was een worm onder haar huid gekropen.

Eerst was er een bobbel onder haar linkeroog. Vijf dagen later verscheen de bult boven haar oog en daarna was haar bovenlip helemaal gezwollen. De vrouw, wiens naam vanwege haar privacy niet bekend is gemaakt, had geen idee waar ze last van had. Haar verhaal is opgetekend door het New England Journal of Medicine. 

Ze maakte op advies van een arts selfies van de bobbels. De vrouw was net terug van een reis naar Rusland. 

Uitstulping

Toen ze terug naar de dokter ging, trok de arts met een pincet aan het einde van de uitstulping in haar bovenlip. Er kwam een grote parasitaire worm naar buiten, die ook wel bekend staat als de dirofilaria repens. "De parasiet kan in enkele minuten verschijnen en ook weer verdwijnen", zegt arts Vladimir Kartashev die de vrouw heeft geopereerd.

Er zijn slechts tien patiënten geweest die ooit last hebben gehad van een 'migrerende worm'. "Mensen en ook artsen kunnen het vaak niet geloven."

Honden

De worm wordt vaak aangetroffen bij honden. De parasiet komt het lichaam als een larve door een muggenbeet. "Het is zeer zeldzaam dat de worm bij mensen naar binnen kruipt. Er zijn eerder wormen aangetroffen in mannelijke geslachtsorganen en een keer in de borst van een man", vertelt arts Kartashev.

Een volwassen worm kan wel 170 millimeter lang worden. Ze kunnen vijf tot tien jaar oud worden. De worm kan een ontsteking aan de hersenen veroorzaken. "Maar verder kan de worm weinig schade aanrichten", zegt de arts geruststellend.

Meer op rtlnieuws.nl:
Katie heeft negen dagen lang kakkerlak in haar oor: 'Ik slaap nooit meer zonder oordoppen'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore