Opmerkelijk

Vrouw steekt al joggend per ongeluk grens VS over, wordt twee weken vastgezet

23 juni 2018 10:30 Aangepast: 23 juni 2018 10:49
Cedella Roman. Beeld © Facebook / Cedella Roman

De 19-jarige Cedella Roman uit Frankrijk zal haar hardlooprondje niet snel vergeten. Terwijl ze in Canada op bezoek is bij haar moeder, besluit ze te gaan joggen. Zonder dat ze het weet, steekt ze de grens tussen Canada en de Verenigde Staten over. Gevolg? Twee weken in detentie.

De Franse Cedella is sinds september vorig jaar op bezoek bij haar moeder in Canada, waar ze tijdelijk Engels studeert. In mei besluit de familie naar de Canadese kustplaats White Rock te gaan voor een kleine vakantie. 

Vloed

's Avonds loopt Cedella nog een rondje hard over het strand. Als het vloed wordt, verlaat ze het strand en slaat ze af naar een paadje waar ze wat foto's neemt van de omgeving. Op de terugweg stuit ze ineens op twee medewerkers van de Amerikaanse grenspolitie.

"Eén van de agenten vertelde me dat ik de grens illegaal was overgestoken", vertelt Cedella aan Radio-Canada. "Ik zei dat ik het niet met opzet had gedaan." Volgens Cedella heeft ze tijdens het hardlopen geen borden gezien die de grens tussen Canada en de VS aangeven. 

Bewijs

De agenten leggen uit dat ze haar onmogelijk kunnen laten gaan, omdat ze gefilmd is door bewakingscamera's. Om het nog erger te maken heeft ze ook nog eens geen identificatiebewijs of visum op zak.

Ze wordt aangehouden voor het illegaal binnengaan van de plaats Blaine in de staat Washington en wordt overgebracht naar een detentiecentrum, meer dan 200 kilometer verwijderd van de plek waar ze werd aangehouden.

Detentiecentrum

"Ik werd naar het detentiecentrum gebracht en vastgezet", vertelt ze. "Ze vroegen me om mijn persoonlijke bezittingen af te geven, net als mijn sieraden. Ze hebben me volledig gefouilleerd."

Op dat moment realiseert ze in wat voor situatie haar onschuldige hardlooprondje haar heeft gebracht. "Toen moest ik toch wel huilen."

Twee weken vast

In het detentiecentrum kan ze eindelijk haar moeder bellen, die gelijk naar haar toe komt met haar paspoort en studievisum. Maar dat mag niet baten. Omdat de documenten eerst gecheckt moeten worden door de immigratieautoriteiten in Canada, mag Cedella nog niet naar huis.

Uiteindelijk duurt het maar liefst twee weken, van 21 mei tot 5 juni, voordat de goedkeuring van Canada binnen is en Cedella wordt vrijgelaten. In een reactie zegt de Amerikaanse grenspolitie dat iedereen die de VS binnen gaat op een plek waar geen douanepost is, in overtreding is. "Dat geldt ook voor een persoon die beweert de grens per ongeluk te zijn overgegaan", aldus de grenspolitie.

"Het is oneerlijk dat er geen bord bij de grens is", reageert Cedella's moeder Christiane. "Het is als een val... Iedereen kan op deze manier gepakt worden."

Meer op rtlnieuws.nl:

`