Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Historicus schakelt helderziende in om 'heilige' schedel op te sporen, en met succes

Paragnost Chris Zoet en zijn wichelroede. Beeld © RTL Nieuws

Een bijzondere ontdekking in het dorpje Noordwijk. Een paragnost stuitte hier op een schedel. En niet zomaar eentje: het zou een overblijfsel zijn van de Heilige Jeroen.

Deze Heilige Jeroen was een Schotse priester die onthoofd werd door de Vikingen. Omdat de schedel geneeskrachtig zou werken, kwamen er in de 14de eeuw duizenden pelgrims naar het dorp. Cultuurhistoricus Harrie Salman dacht: die schedel moet hier nog ergens liggen en schakelde een paragnost in.

Wichelroede 
Miniatuurvoorbeeld

Met een wichelroede ging paragnost Chris Zoet vervolgens op zoek naar de schedel. "Ik volgde de wichelroede en we kwamen bij de buitenmuur van de kerktoren uit", vertelt hij aan RTL Nieuws. "De wichelroede wees naar binnen toe en toen zei ik: ik zie helderziend dat hij 1 meter diep ligt. Tegen de buitenmuur aan."

Precies op de plek die Zoet aanwees, werd er een schedel opgegraven. "Dat is op zich al een wonder", zegt cultuurhistoricus Salman. "Maar nu moet nog onderzocht worden of de schedel ook echt van de Heilige Jeroen is."

Archeologisch onderzoek

Antoine Wilbers van archeologenbureau IDDS is een van de archeologen die moeten uitzoeken hoe oud de schedel is, waar de persoon geleefd heeft en of er DNA inzit.

"Voor hetzelfde geld blijkt het helemaal niet van man te zijn, maar van een vrouw", zegt Wilbers. Over twee maanden volgt de uitslag van het archeologisch onderzoek, maar paragnost Zoet is alvast overtuigd: "Dit is echt geen gelukstreffer."