Opmerkelijk

Man laat zich opsluiten in hete auto: 'Hond zou zeker zijn overleden'

06 juni 2018 11:37 Aangepast: 06 juni 2018 16:37
Beeld © Facebook / Dierenbescherming / Life for Pets

Twee belangenorganisaties voor dieren hebben een mens opgesloten in een stilstaande auto om te kunnen laten zien wat de gevolgen zijn. Dat doen ze vanwege het grote aantal incidenten met honden in afgesloten auto's.

Met het opmerkelijke experiment willen de Dierenbescherming en huisdierenkennisplatform Lifestyle for pets onderstrepen dat hondeneigenaren hun huisdier niet moeten achterlaten in auto's bij zonnig weer. 

De stunt moest na een halfuur worden afgebroken, omdat de proefpersoon in zorgelijke toestand geraakte.

De proefpersoon, hondencoach Arvid van Putten, werd onlangs – nadat zijn gezondheidstoestand was gekeurd door de EHBO – bij een buitentemperatuur van 26 graden opgesloten in een personenwagen. 

Binnen tien minuten ging hij moeilijk praten en bewegen

Binnen tien minuten, bij een temperatuur van 37 graden, had hij al zoveel last van de hitte dat hij moeilijk ging praten en bewegen. Na twintig minuten kon hij niet meer helder denken en samenhangend praten.

Na een half uur was de temperatuur in de auto opgelopen tot 44 graden en brak de EHBO het experiment af. Van Putten kon niet meer goed ademen en had pijn op de borst.

Dierenbescherming: hond zou zijn overleden

Volgens de Dierenbescherming zou een hond al zijn overleden, omdat honden niet zweten maar hitte slechts kwijt kunnen via de bek.

Jaarlijks moeten tientallen honden uit auto's worden gered, terwijl er ongeveer tien sterven aan de gevolgen van oververhitting.

Meer op rtlnieuws.nl:
Agenten redden hond uit veel te warme auto

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore