Opmerkelijk

'Een rotklus': imker verwijdert bijen van raam op 14 meter hoogte in centrum Haarlem

02 juni 2018 22:54 Aangepast: 03 juni 2018 11:54
Imker Pim Lemmers (rechts) en een brandweerman verwijderen de bijen van een raam op de derde verdieping van een woning in Haarlem. Beeld © Michel van Bergen

Een vrouw in Haarlem deed een wel heel bijzondere ontdekking toen ze haar gordijnen opende na terugkomst van vakantie. Tegen het raam van haar woning in het centrum van Haarlem, op veertien meter hoogte, had zich een zwerm van duizenden bijen genesteld.

Volgens imker Pim Lemmers, die de bijen verwijderde, ging het om zo'n vijf- tot zesduizend bijen. Hij gokt dat de zwerm al een week op het raam zat. "Ze vonden het zo'n mooie plek, ze zijn zelfs gaan bouwen", vertelt hij. "Uit zichzelf waren ze nooit weggegaan."

Mei en juni zijn de maanden dat bijen zwermen. Pim is in die periode razend druk met het weghalen van de diertjes.

Bijensteek

Het weghalen van de bijen was volgens Lemmer wel 'een rotklus'. Met behulp van een hoogwerker van de brandweer gingen Pim en een brandweerman de hoogte in. Omdat Pim slechts één imkerpak bij zich had, droeg de brandweerman die de kraan bediende het pak. Pim ging in zijn gewone kleren naar boven.

Op 14 meter hoogte aangekomen moest het zonnescherm worden gesloopt om de diertjes te kunnen bereiken. Uiteindelijk lukte het al de bijen te verwijderen. Pim werd slechts een keer gestoken, boven z'n wenkbrauw. De zwerm bijen wordt naar een imkerstation gebracht.

Pim vindt het een mooie vondst. "Voor de bewoonster was het een spektakel én eng. Voor mij is het dagelijkse kost."

Honing druipt van de muren: bijen nemen huis over

Uit dit huis in Texas zijn al zo'n 50.000 bijen verjaagd, maar de honing blijft maar langs de muren stromen. Bestrijders komen maar niet van de bijenplaag af.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore