Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Ongeneeslijk zieke miljonair gaf alles weg aan armen

Ali Banat Beeld © MATW Project

Een mooi huis, een snelle auto en sjieke kleding. Hij had alles waar veel mensen van dromen, maar toen hij ongeneeslijk ziek werd, betekende dat allemaal niets meer voor hem. Dus verkocht Ali Banat de meeste van zijn luxueuze spullen en koos hij ervoor om zich in te zetten voor het goede doel. Dinsdag overleed hij: slechts 32 jaar.

Ondanks zijn jonge leeftijd was de Australische Banat uit Sydney al een succesvol ondernemer. Hij verdiende geld als water, reed in een peperdure Ferrari Spider, droeg enkel schoenen van Louis Vuitton en om zijn pols hing een armband ter waarde van zo'n 35.000 euro.

Verschrikkelijk nieuws

En toen. In 2015 kreeg hij het slechtst denkbare nieuws. Banat had kanker zou nooit meer beter worden. Sterker nog, hij had waarschijnlijk nog maar enkele maanden te leven.

Ineens verloren al die dure spullen aan waarde voor Banat. Dus verkocht hij de meeste van zijn bezittingen en zette een filantropische organisatie op: Muslims Around the World.

In amper drie jaar tijd heeft Banat zo toch nog duizenden hulpbehoevende mensen kunnen helpen in onder anderen Togo, Ghana en Burkino Faso. Zijn organisatie financierde de bouw van een dorp voor alleenstaande moeders, een moskee, een school voor weeskinderen en een kleinschalig ziekenhuis.

Nabestaanden willen werk voortzetten

Door middel van crowdfunding willen zijn nabestaanden het werk van Banat voortzetten. Er is al meer dan 1 miljoen euro bijeengebracht. Al het geld gaat naar het goede doel. Volgens de crowdfundingspagina gaat er geen euro op aan administratieve rompslomp.

Banat nam vlak voor zijn dood nog een laatste video op. Verleidingen lijken steeds belangrijker te worden, merkt Banat op, 'in werkelijkheid stellen materiele zaken niets voor'. "Doe wat juist is."

Banat overleed dinsdag op 32-jarige leeftijd in Sydney.