Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Stoplichten springen sneller op rood door telefoongebruik

Beeld © ANP

Heb jij het idee dat het verkeerslicht altijd veel te snel weer op rood springt, terwijl de rij auto's voor je nog nauwelijks korter is geworden? Dat kan kloppen, meldt het Vlaamse agentschap Wegen en Verkeer nu. De oplossing is eenvoudig: blijf van je telefoon af.

Veel mensen gebruiken de wachtrij voor een verkeerslicht om toch even snel hun appjes of gemiste oproep te checken. Ze staan toch stil, dus het kan geen kwaad, denken ze. Maar dat blijkt wel een onverwacht bijeffect te hebben, laat het agentschap weten. Het blijft dan namelijk minder lang groen.

'In de war'

De verklaring voor dit opmerkelijke verband ligt in de slimme detectielussen. Automobilisten die op hun telefoon zitten te kijken, zien minder snel dat het voor hen weer begint te rijden en reageren dus een trager. De detectielussen op de weg interpreteren dit alsof het minder druk is. Die tellen immers het aantal keren dat er een auto overheen rijdt in enkele seconden. "Ze raken in de war", twittert het agentschap.

Langer groen bij drukte

En die slimme systemen zijn zo ontworpen dat het langer groen blijft als het druk is, en minder lang als er nauwelijks verkeer is. Dat zou moeten helpen om files in steden te verminderen, maar in de praktijk bleek dat vies tegen te vallen. De politie ging in Asse op onderzoek uit en kwam daar tot het opmerkelijke antwoord. 

Het is in Nederland overigens wel degelijk toegestaan om te bellen of appen als je stilstaat voor een stoplicht of in de file.

Meer op rtlnieuws.nl:
Veel flitspalen in België doen het niet, politie is het zat