Ga naar de inhoud
Gezondheid

Verslaafd aan bitcoins? Daar is nu een afkickkliniek voor

Castle Craig Hospital Beeld © Castle Craig Hospital

Wie elke dag zwetend de koers van bitcoin, ether en ripple in de gaten houdt en van deze obsessie verlost wil worden, kan terecht in een luxeafkickkliniek in Schotland.

​Normaal ontvangen ze bij Castle Craig Hospital vooral alcohol- en drugsverslaafden, maar sinds kort is ook een nieuwe groep welkom: de cryptovalutaverslaafden. De kliniek zet de deuren open voor mensen die niet kunnen stoppen met het handelen in cryptovaluta zoals bitcoin en ether. 

Volgens de artsen die werken bij de Schotse kliniek is een cryptoverslaving vergelijkbaar met een gokverslaving. Obsessieve cryptocurrencyhandelaren worden daarom verwelkomd in het bestaande programma voor online gokverslaafden.

Zo herken je een cryptoverslaving

Symptomen van een cryptovalutaverslaving zijn volgens de Castle Craig Hospital: spierspanning, angst, constant online de koersen checken en ook aan handelen denken als je met andere zaken bezig bent. 

"Je raakt heel erg geobsedeerd. Je voelt de drang om elke 5, 10, 30 minuten te kijken. Je begint jezelf te verwaarlozen, je familie te verwaarlozen, je vrienden en je andere activiteiten," vertelt therapeut Pareira.

Zelfhulp

Heb je geen geld voor een dure afkickkliniek? De Castle Craig Hospital geeft ook wat zelfhulpadvies: betaal bijvoorbeeld altijd eerst je rekeningen voordat je geld gebruikt voor cryptovalutahandel, ga meer met mensen om die niks hebben met bitcoins en steek je hoofd niet in het zand, als het om je schulden gaat. Zoek hulp.