Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Freya (15) haalt 45.000 euro op voor ziekenhuis Manchester: 'Heb mijn leven aan jullie te danken'

Freya Lewis. Beeld © Screenshot YouTube

De 15-jarige Freya Lewis moest een jaar geleden nog vechten voor haar leven. Ze was een van de slachtoffers van de aanslag in Manchester en was zwaargewond geraakt. Nu heeft ze voor het ziekenhuis waar ze lag ruim 45.000 euro opgehaald met een hardloopwedstrijd.

Freya kreeg een jaar geleden als kerstcadeautje twee kaartjes voor het concert van Ariana Grande in Manchester. Ze wist meteen dat ze haar hartsvriendin Nell Jones zou meenemen. Het was voor Nell het eerste concert ooit en voor Freya het eerste concert zonder dat haar ouders meegingen. De vriendinnen hadden zich voorbereid op een geweldige nacht, maar het werd door een bomaanslag een drama.

Dieptepunt

Freya had door de aanslag botbreuken en brandwonden opgelopen, maar ze leefde nog. Haar vriendin Nell had dat geluk niet: "Ik dacht dat Nell ook in het ziekenhuis lag. Toen vertelde mijn vader me dat ze was overleden. Dat was het dieptepunt van mijn leven", vertelt Freya aan de Britse krant Mirror.

Freya onderging 10 uur aan zware operaties en was erop gebrand om te herstellen. Daarbij werd ze bijgestaan door Ariana Grande zelf, die haar een bezoekje bracht. Na vier weken kon Freya haar eerste stappen zetten en na drie maanden in een rolstoel te hebben gezeten kon ze weer naar school lopen.

Ariana Grande tijdens haar bezoek aan het ziekenhuis. Hier zit ze bij de 8-jarige Lily.

Rennen

Bijna een jaar na de aanslag besloot de 15-jarige Engelse dat ze iets terug wilde doen voor de dokters. Ze rende 2,5 kilometer en heeft daarmee ruim 45.000 euro opgehaald voor het Royal Manchester Children’s Hospital, het ziekenhuis dat haar leven redde.

Freya kreeg nog voor het rennen van de wedstrijd de Young Fundraising Hero-prijs. Dat is een prijs voor kinderen van 15 jaar of jonger die 'inspirerend werk voor goede doelen' in de gezondheidszorg doen. Ze bedankte bij de uitreiking de dokters: "Ik heb mijn leven aan jullie te danken." Daarna droeg ze de prijs op aan haar vriendin Nell, die ze nog altijd mist: "Ik blijf naar je opkijken en van je houden."

Reconstructie: dit gebeurde er in Manchester

Slachtoffers vertellen wat er gebeurde tijdens de aanslag na het concert van Ariana Grande in Manchester.

Meer op rtlnieuws.nl: