Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Yanny of Laurel? Tiener die audiofragment deelde komt met antwoord

Cloe's tweet over Laurel of Yanny ging viral Beeld © Instagram Cloe Feldman

Het is deze week voer voor heftige discussies: is het Yanny of Laurel? Het begon allemaal met een tweet van Youtuber Cloe Feldman. En zij heeft nu bekend gemaakt wat het antwoord is, voor eens en voor altijd: de stem zegt 'Laurel'.

"Wat hoor jij? Yanny of Laurel", die tweet was genoeg voor een wereldwijde discussie. Cloe was niet de eerste die het geluidsfragment online zette, maar haar post is wel de meest gedeelde. Het geluidsfragment op haar Twitter is inmiddels bijna 24 miljoen keer beluisterd, en ze verkoopt ondertussen zelfs kleding met 'Yanny' en 'Laurel'.

ZIE OOK: Is het Yanny of Laurel? Geluidsfragment verdeelt internet

Toch komt het fragment niet van de Youtuber zelf, vertelt Cloe in een interview met Inside Edition. Het komt van de 15-jarige Katie Hetzel, die het vond toen ze werkte aan een schoolproject. Op vocabulary.com speelde ze het woord 'Laurel' af, maar de hoorde 'Yanny'.

Beroemdheden en nieuwsmedia

"Ik hoorde 'Yanny' en ik wist dat het niet tussen de woordjes stond die ik moest leren", vertelde Katie. "Dus ik liet een vriend ernaar luisteren, en hij hoorde 'Laurel'." Katie plaatste het op haar Instagram, en daar werd het snel opgepikt door anderen. Via Reddit kwam het fragment uiteindelijk uit bij YouTuber Cloe. 

"Ik had het op Twitter gezet", zegt Cloe. "Toen ik de volgende ochtend wakker werd schreven allerlei beroemdheden en nieuwsmedia erover. De tweet is echt een eigen leven gaan leiden." Inmiddels hebben Cloe en Katie contact met elkaar, en zelfs samen een vlog gemaakt waarin ze uitleggen hoe het woord is ontstaan. 

Tekst loopt door na de video

Hoge of lage tonen

Ook al is het woord origineel 'Laurel', veel mensen horen er toch Yanny in. Dat heeft er onder andere mee te maken hoe goed je lage of hoge tonen hoort. Op de site van New York Times kun je de tonen zo aanpassen dat je of Laurel of Yanny hoort. 

Editie NL zocht uit hoe het komt dat de één Laurel hoort en de ander Yanny. Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl: