Opmerkelijk

Denk je dat je in een schoon bed slaapt? Fout, nest chimpansees vele malen schoner

16 mei 2018 15:38 Aangepast: 16 mei 2018 15:55
Chimpansee in zijn nest. Beeld © Getty Images

De meeste mensen mogen hun bed dan geregeld verschonen, toch is het een broeinest van bacteriën. Ter vergelijking: in het nest van chimpansees zijn tien keer minder lichaamsbacteriën te vinden dan in het bed van mensen.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Amerikaanse North Carolina State University. Tot 35 procent van alle bacteriën tussen onze lakens is afkomstig van ons eigen lichaam. Speeksel, huidschilfers en zelfs ontlastingdeeltjes zijn in ons bed terug te vinden. Promovenda Megan Thoemmes vroeg zich af hoe dat bij chimpansees zit – de dieren die evolutionair gezien het dichtst bij de mens staan – en ging op onderzoek uit.

Samen met haar team nam ze monsters van verlaten nesten in de bomen van Tanzania. "We vonden verrassend genoeg weinig soortgelijke bacteriën", zegt Thoemmes tegen The Independent. "We dachten bijvoorbeeld ook veel bacteriën uit de ontlasting terug te vinden, maar vonden die nauwelijks."

Dagelijkse omgeving

Slechts 3,5 procent van alle bacteriën in de nesten bleek afkomstig van de chimpansees zelf: tien keer minder dan bij de mens. Ook werden er nauwelijks parasieten en geleedpotigen zoals spinnen, teken, bedmijt en insecten teruggevonden. Een van de verklaringen hiervoor is dat apen vrijwel dagelijks van nest wisselen. Een andere uitleg is dat de inspanning van mensen voor een hygiënisch bed averechts werkt.

Miniatuurvoorbeeld

Chimpansee in nest. (Foto Getty Images)

In de nesten van de chimpansees vonden de onderzoekers vooral bacteriën die ook in de omgeving van de beesten voorkomen. De slaapplaatsen van chimpansees lijken dus veel meer op hun dagelijkse omgeving dan die van de mens.

Definitie van hygiëne 

Op die manier worden chimpansees ook tijdens hun slaap blootgesteld aan omgevingsbacteriën, terwijl mensen zich er juist voor afschermen. En dat is gunstig, zeggen de onderzoekers: eerdere studies wezen al op het verband tussen een te 'schone' omgeving en allerlei auto-immuunziekten en allergieën.  

Volgens Thoemmes moet de mens daarom de definitie van hygiëne eens heroverwegen. "Onze pogingen om een schone omgeving voor onszelf te creëren kan in werkelijkheid verkeerd uitpakken."

`