Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

'Hoera! Het is een homo': kaartje voor iemand die uit de kast komt een goed idee?

De kaarten van L'Homo en Greetz Beeld © Lindanieuws

Een kaartje stuur je voor een nieuw huis, of nieuwe baan, maar niet als iemand uit de kast komt. Daarom komt tijdschrift L'Homo met 'Heerlijke coming-out kaarten'. Niet iedereen vindt het 'heerlijk', vooral op Twitter regende het kritiek.

'Hoera! Het is een homo', 'Hup homo hup' of 'Kasten zijn voor kleren': met dit soort teksten kun je iemand steunen die net uit de kast is gekomen. De redactie van L'Homo kwam op het idee bij het maken van de nieuwe editie van het tijdschrift. Ze merkten namelijk dat dat uit de kast komen nog steeds 'een ding' is. 

"Dat is zonde", legt een woordvoerder uit. "Maar als iemand uit de kast komt, dan moeten we het in ieder geval vieren." Ze hebben met de redactie kaarten bedacht, die je bij Greetz kunt bestellen. 

De plank misslaan

Zeker toen kaarten op Twitter werden gezet stroomden de negatieve reacties binnen. Veel mensen vonden dat de kaarten de plank misslaan, en vroegen zich af of het door hetero's was bedacht. "Het lijkt meer bedoeld voor de afzender, die op deze manier kan etaleren hoe ruimdenkend hij of zij wel niet is", was één van de reacties die veel bijval kreeg.

Op Twitter reageerde het tijdschrift dat de tweet misschien wat onhandig is geformuleerd, maar dat ze nog steeds achter de boodschap staan. Ook verzekert een eindredacteur dat de kaarten 'zijn bedacht door gays'.

Homo zijn is ok

COC Nederland is een stuk minder kritisch, zij vinden dat er een goed idee achter zit. "Het idee van steun geven als iemand uit de kast komt is goed", zegt Tijsma van de belangenvereniging. "Gemiddeld weten jongeren het rond hun 14e, en komen ze rond hun 17e uit de kast. En ook daarna is het vaak nog moeilijk. Dan is steun belangrijk."

Toch is alleen een kaartje niet genoeg, volgens Tijsma. Belangrijk is dat je altijd laat merken dat het ok is om homo te zijn. "Een kaartje kan voor iemand werken, maar een schouderklopje bij vermoeden of gewoon zeggen dat je er mag zijn kan ook werken."

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: