Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Met de elektrische auto naar Oost-Timor, deze Nederlander deed het

De 40 meter lange stroomkabel heeft Wiebe Wakker al vaak gered. Beeld © Plug Me In

Zonder een cent op zak reist Wiebe Wakker met zijn elektrische auto de halve wereld rond. Dat doet hij om duurzaamheid en elektrisch rijden onder de aandacht te brengen. Na twee avontuurlijke jaren is hij in Oost-Timor beland. De finish in Sydney komt langzaam in zicht.

Hij heeft een fluisterstille Volkswagen met een knalgele Nederlandse kentekenplaat. Waar hij ook ter wereld komt, komen de dorpelingen meteen op de opvallende verschijning af. Daar is Wakker maar wat blij mee, want iedere dag is het maar afwachten of hij een slaapplek en een maaltijd aangeboden krijgt.

25 kilometer per dag

Twee jaar geleden begon Wakker aan zijn project Plug Me In, een uit de hand gelopen afstudeerproject. In zijn elektrische Volkswagen Golf reed hij in 777 dagen zo'n 65.000 kilometer door 32 landen. Anderhalf jaar geleden spraken we hem toen hij in Iran zat. De eerste maanden liepen soepel, maar de reis door Azië was een stuk zwaarder.

Miniatuurvoorbeeld

Hoewel het hem beter gaat dan verwacht, heeft de tweede helft naar eigen zeggen 'echt heel lang geduurd'. Hij kwam gemiddeld 25 kilometer per dag verder. Dat kwam voornamelijk omdat hij zonder geld op weg is, zegt Wakker. De veerboot van Dubai naar India bleek duur. Ook de oversteek van Oost-Timor naar Australië die op de planning staat kost het nodige.

 

Unique experience again this trip. On Sunday I had lunch with our Dutch hero Dennis Verbaas, the day before he married Malaysian princess Tunku Aminah! Recently I heard about the wedding and as an event manager I offered my help, I thought it was a nice idea if I would bring the Dutch guests with my car from the airport to Johor Bahru where the wedding is. Unfortunately everything was already arranged but Saturday I received a message that Dennis wanted to meet me! I was in Malakka and had to rush to Johor and slept in the car to reach Johor on time, then sneaked in to a random hotel to take a shower at their swimming pool and was just on time for the lunch. Dennis is a really nice and down to earth Dutchie. For about an hour we talked about a lot of things. Normal things like football but of course I wanted to know how he felt about the wedding. He told me he had no words to describe how he felt about the big day. He was happy and sad at the same time. Saturday when they had the official rehearsal he even had some tears. He felt it was very special that there are thousands of people working to make sure they have the best day out of their life. In all of his life Dennis never felt this amount of happiness and as a normal Dutch guy he never would have thought he would end up here. He is super happy that he is marrying his girlfriend, "she's an angel" he finished. It was an honor for me to meet Dennis and I wish Aminah and him all the best! Oh yeah he also drove my car and loved it! #DennisVerbaas #tunkuaminah #wedding #malaysia #johor #johorbahru #aminah #lisse #wtf #fclisse #bruiloft #tunkuibrahim #trouwerij #sprookjeshuwelijk

A post shared by Wiebe Wakker / Plug Me In (@plugmeintravel) on

Lunchen met Nederlandse 'royal'

"Ik heb vier maanden in Maleisië gezeten om te werken", zegt hij. Wakker maakte onder meer bedrijfsvideo's en figureerde in een televisiespotje om de overtocht te betalen. Daar ontmoette hij ook de Nederlandse Dennis Verbaas die met een Maleisische prinses is getrouwd. Een dag voor de bruiloft hebben ze samen geluncht.

"Ik kwam in Maleisië aan en iedereen had het over dat huwelijk." Via de advocaat van Verbaas kwam hij met de Nederlander in contact. Bij het huwelijks zijn kon niet, maar de bruidegom wilde zijn landgenoot graag ontmoeten. "Daarvoor heb ik de hele nacht door moeten rijden."

Promotie voor elektrisch rijden

In Indonesië ging het hem financieel wat gemakkelijker af, omdat een lokale energieproducent op Borneo hem wilde sponsoren. "Ze zijn daar bezig met het promoten van elektrisch rijden en vinden mijn project een mooie manier om mensen er kennis mee te laten maken."

En laat dat nou ook één van de doelen zijn van zijn reis. Wakker wil aantonen dat elektrisch rijden de toekomst heeft en dat het mogelijk is om gigantische afstanden af te leggen zonder een tankstation te bezoeken.

Tegenslag

De wegen zijn in veel landen misschien niet zo goed als in Nederland, maar elektriciteit hebben ze overal. Stranden met een lege accu is hem dan ook nog niet gebeurd. Al heeft hij de laatste maanden genoeg andere tegenslagen gehad.

Zo ontplofte de lader, die vervolgens voor reparatie terug naar Nederland moest worden gestuurd. Een nieuwe lader vinden in Indonesië bleek geen optie. "En zeven weken later liep er water in de batterij door een overstroomde weg. De schade was groot. Ik heb drie maanden in Surabaya gezeten om alles op te lossen."

De totale kosten liepen op tot zesduizend euro. Geld dat hij via crowdfunding bij elkaar sprokkelde. "Toch kostte het me veel energie. Op een gegeven moment zat ik er flink doorheen." Maar nu het eindpunt in zicht is, heeft hij er weer zin in.

Leermomenten

"Ik ben vaak mezelf tegengekomen. Ik had problemen kunnen voorkomen als ik niet zo laks was. Ik kan af en toe een chaoot zijn in het plannen van dingen. Dan mis je de ferry, kun je drie dagen wachten."

Maar het belangrijkste leermoment is dat hij nu weet hoe vriendelijk en gastvrij mensen waar ook ter wereld zijn. "Iedereen is bereid me te helpen. Ook in landen waar we negatief over denken, zoals Turkije en Iran. Het heeft me vertrouwen in de mensheid gegeven."

Ook de Indonesische CNN was benieuwd naar het avontuur van Wakker: