Opmerkelijk

Tientallen auto's vlogen tuin Janet (53) in: 'Ik ben voorzichtiger geworden'

25 april 2018 11:55 Aangepast: 03 mei 2018 19:01
Beeld © Google Maps / Facebook

Al zeker tachtig keer vloog een auto de voortuin van Janet Nagelhout (53) en haar echtgenoot in. Hun huis ligt naast een scherpe bocht aan de Oostendorperstraatweg in Elburg, waar automobilisten regelmatig harder dan de adviessnelheid van 40 kilometer per uur rijden.

Janet herinnert zich nog de eerste paar keer dat het gebeurde. "Toen hadden we nauwelijks wat door omdat we nog een houten schutting hadden waar ze doorheen reden. De volgende ochtend zagen we dan dat het weer raak was. De automobilisten hadden geen schade, dus die reden regelmatig gewoon door. Maar wij zaten met de gebakken peren."

Omvergereden lantaarnpaal

Het echtpaar besloot dan ook betonnen paaltjes neer te zetten en schakelde de gemeente in. Die plaatste een bord waarop een adviessnelheid van 40 kilometer per uur werd aangegeven voor de bocht en zette een lantaarnpaal in hun tuin. "Maar die paal is afgelopen zondag nog omver gereden", zegt Janet. "Die bestuurder reed zo hard dat hij een stukje verderop ook nog door het hek van onze geitenwei is gereden." De totale schade uit de 35 jaar dat ze er wonen, loopt inmiddels op tot in de tienduizenden euro's, denkt ze.

Haar zoontje van tien hoorde afgelopen zondag als eerste de klap. "Die schrok daar toch flink van. Ik vroeg hem meteen of hij zijn vader wilde halen, omdat ik hem niet erbij wilde hebben. Je weet maar nooit hoe je iemand aantreft na een ongeluk." Door de onveilige verkeerssituatie rondom hun huis begeleidt Janet haar zoontje dagelijks op de fiets naar school. "Ik durf hem gewoon nog niet alleen op stap te sturen."

Miniatuurvoorbeeld
Deze auto knalde afgelopen zondag door het hek van Janet.

Luciferstokje

Ze is voorzichtiger geworden, maar blijft er ook nuchter onder. Het huis zelf heeft nog geen schade opgelopen. Dichterbij het omver rijden van een boom die op vijf meter van de voordeur stond, kwam het nog niet. "Die stond er al 28 jaar, maar was als een luciferstokje geknakt." 

Dat de wethouder voorlopig geen extra maatregelen wil nemen, vindt Janet jammer. "De gemeente heeft altijd goed naar ons geluisterd en meegedacht. Maar ik zou toch graag iets als een 30-kilometerzone of een wegversmalling willen zien. Maar dat moeten ze wel willen betalen."

Ingewikkelde situatie

Wethouder Henk Wessel van de gemeente Elburg noemt de situatie 'ingewikkeld'. Omdat de hulpdiensten van de gemeente moeite hebben met het snel bereiken van het buitengebied waar het huis van Janet ligt, is het plaatsen van bijvoorbeeld extra drempels niet mogelijk. Een vangrail vindt hij ook niet de juiste oplossing, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Wessel heeft liever dat automobilisten 'uitrijden' in de tuin van Janet dan dat ze ernstige verwondingen oplopen nadat ze tegen een vangrail zijn geknald. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Paul kreeg vier keer een boete in dezelfde bocht: 'We konden de weg niet vinden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore