Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Vrouw raakt uitkering kwijt door Tinder-dates

Tinder kan leuk zijn, maar een vrouw uit Nieuw-Zeeland verloor haar uitkering door de app.

Het zou je maar gebeuren: je ontmoet een leuke man via Tinder, je hebt twee afspraakjes en niet lang daarna ben je je werkloosheidsuitkering kwijt. Dat overkwam een vrouw in Nieuw-Zeeland.

De vrouw doet anoniem haar verhaal tegenover de radiozender RNZ. De vrouw is een alleenstaande moeder van drie kinderen. Ze vertelde aan de toezichthouder van de uitkeringsinstantie WINZ over twee dates met een man die ze ontmoet had via Tinder. Daarbij meldde ze ook dat de man allebei de afspraakjes had betaald.

Relatie

"Maar ik zei hem ook dat ik had aangeboden om voor mezelf te betalen", zegt ze. De toezichthouder had daar geen boodschap aan: als de man betaalt voor haar dates, dan kan ze op hem rekenen voor geld en dat geldt bij het WINZ als een relatie, vond hij. De uitkering kon wat hem betreft dus gestopt worden.

Sindsdien zit ze in de bijstand en voelt ze zich vernederd en gestrest. "Hoe ze tegen me praten, dat is gewoon heel smerig", zegt ze. "Nu heb ik een uitkering en behandelen ze me als oud vuil."

Excuses

Het verantwoordelijke ministerie heeft zijn excuses aangeboden en zegt dat sprake is van een misverstand: "We hebben haar uitkering niet opgeschort vanwege de twee dates. Om zoiets zouden we nooit stoppen met betalen." Volgens het ministerie was de uitkering van de vrouw gestopt omdat het ministerie te horen had gekregen dat ze met iemand samenwoonde, samen met hem een hypotheek had en dat ze allebei banen hadden. Daarnaast zou ze niet zijn komen opdagen op twee afspraken.

Een verhaal dat volgens de vrouw helemaal geen steek houdt. "Het lijkt alsof ze zich aan het indekken zijn. Mijn telefoon staat altijd aan, ik check mijn e-mails en brieven – ik heb niets van hen ontvangen."

Meer op rtlnieuws.nl: