Opmerkelijk

'Huishoudster uit Sri Lanka moet verplicht aan anticonceptie'

06 april 2018 11:04 Aangepast: 02 mei 2018 05:02
Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Sri Lankaanse vrouwen die als huishoudster gaan werken in het Midden-Oosten, moeten voordat ze vertrekken de prikpil nemen.

Verschillende personeelswervers in het land garanderen de toekomstige werkgever dat de vrouwen zeker drie maanden niet zwanger worden. "Voordat we een meid sturen is er een medische controle en niemand kan die beïnvloeden. Maar als die eenmaal gedaan is kunnen we ze iets toedienen'', zei een recruiter tegen de Britse krant The Guardian.

Vrouwen kostwinnaar

Sri Lanka herstelt zich van een dertig jaar durende burgeroorlog, die het leven eiste van tienduizenden mannen en velen heeft verwond. Vrouwen zijn daardoor veelal de kostwinnaar in de familie en zijn vaak zo wanhopig dat ze overal mee akkoord gaan.

"De meeste vrouwen weten niet waar de injecties voor zijn'', zei een woordvoerder van een mensenrechtenorganisatie voor migranten. "Er wordt ze niets over verteld.''

Vrij spel

Volgens de mensenrechtenorganisatie is de prikpil niet alleen bedoeld als garantie voor de werkgever, maar ook om de recruiters vrij spel te geven. "Sommige vrouwen denken dat het nodig is om seks te hebben met de agenten voordat ze worden uitgestuurd.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore